Fikk dekket 95% av mangemillioners Kofa-gebyr gjennom forsikringen

Anbud365: Fikk dekket 95% av et mangemillioners Kofa-gebyr gjennom forsikringenKommunedirektør Johnny Breivik i Øygarden kommune har sammen med ordføreren forhandlet frem forlik med forsikringsselskapet om dekningen av Kofa-gebyr.

Skriv ut artikkelen

7,8 mill av Kofa-gebyr på drøyt 8,2 mill får Øygarden kommune dekket av forsikringen. Ettersom gebyret allerede er betalt, går forsikringspengene inn på en egen konto til bruk dersom kommunen ryker ut i nye forlikssaker. Det var knallharde forhandlinger etter at den rettssaken kommune hadde fremmet over forsikringsselskapet, ble berammet, som første frem til forliksløsningen.

Dagens Øygarden kommune ble etablert 1. januar 2020, liger i Vestland fylke og har godt 39 000 innbyggere. Blant de kommunene som utgjør dagens er gamle Øygarden kommune. Det er «gammel moro» derfra nye Øygarden kommune har arvet og måttet håndtere. I november 2021 og februar 2022 ble dagens kommune ilagt Kofa-gebyr for den tidligere kommunens brudd på regelverket for offentlige anskaffelser, i alt drøyt 8,2 mill. Av dokumentene til formannskap og kommunestyre fremgår det at gebyrene – bøtene, som kommunen kaller det, er betalt.

Stemningen i den nye kommunen har ikke god da skjelettene fra en av den tidligere kommunen ramlet ut av skapene. Gammel-ordfører og gammel-rådmann burde politianmeldes for dette, mente den nye kommunens kontrollutvalg, men det avviste kommunestyret nylig.

Tok ut stevning

I stedet fremmet kommunen krav om utbetaling av hele Kofa-gebyret under kommunens forsikringsdekning – «offentlig anbudsforsikring – hos CNA/Hardy. Selskapet mente dette ikke kunne godtas og da tok kommunen ut stevning mot selskapet med påstand om at sakene falt inn under forsikringsdekningen. Det førte til at selskapet tilbød å dekke drøyt 4,1 mill av gebyret gjennom forsikringsordningen.

Dette tilbudet takket formannskapet nei til, og gav fullmakt til ordfører og kommunedirektør om å forhandle frem en avtale innenfor en forsikringsdekning på 70 – 100% av kravet. Selskapets tilbud som ble avvist, utgjorde 50% av kravet.

Rettssaken ble berammet

Neste steg i saken var at rettssaken var berammet for Hordaland tingrett i slutten av april i år. Men rett før påske kom partene med ekstern juristhjelp frem til et forlik som innebærer at forsikringen skal dekke 7,8 mill av kravet, m.a.o. 95%.

Kommunedirektøren mener at kommunen bør være godt fornøyd med forliksløsingen, heter det i sakens dokumenter. Og med dette forliket er kommunens saker knyttet til ilagte Kofa-gebyr «endeleg avslutta på ein tilfredsstillande måte».

I tillegg skal forsikringsdekningen på 7,8 mill settes inn på et eget disposisjonsfond til bruk der kommunen inngår forlik i stedet for å havne i rettssak.

Bli den første til å kommentere på "Fikk dekket 95% av mangemillioners Kofa-gebyr gjennom forsikringen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.