Fikk nær én statlig million for å styrke innkjøpskompetanse på klima og miljø

Anbud365: Fikk nær én statlig million for å styrke innkjøpskompetanse på klima og miljøNæringsrådgiver Valborg Langevei med tilsagnsbrevet fra Miljødirektoratet på 975.000 til en klima- og miljøpådriver innen innkjøp i nye Kristiansand. Langevei har skrevet søknaden som skal bidra til kompetanseheving og innovasjon innen innkjøp ( foto: Ragna Marie Henden).

Skriv ut artikkelen

Miljødirektoratet gir nær en million til å styrke innkjøpskompetansen i Kristiansand innen klima og miljøskriver. De har, heter det i tilsagnsbrevet, prioritert å støtte prosjekter som er mer ambisiøse enn dagens krav og praksis, og som bidrar til økt kompetanse og økt gjennomføring av klimavennlige anskaffelser i kommunen. Søknaden gjaldt nettopp å heve kompetansen på miljøvennlige innkjøp i alle ledd i kommunen. I tillegg er Kristiansand opptatt av å stimulere næringslivet til å løse samfunnsutfordringer knyttet til klimaendringer, og på den måten også styrke bedriftenes konkurranseevne.

På nettsiden til Kristiansand kommune spres gleden over å ha fått penger fra Miljødirektoratet:

–  Dette var gledelig! Vi har nådd gjennom med vår søknad på nærmere en million, forteller Valborg Langevei i Business Region Kristiansand. Vi har sendt en søknad til Miljødirektoratets klimasatsmidler om tilskudd til å gjennomføre kompetansehevende tiltak innen innkjøp i den nye kommunen. Prosjektet skal gjennomføres i kommunen med Stiftelsen Miljøfyrtårn, Klimapartnere Agder og Klimaalliansen som eksterne støttepartnere.

Miljødirektoratet oppfordrer Kristiansand til å samarbeide med kommunene Karmøy, Stranda, Stavanger og Klimaetaten i Oslo, som også er tildelt midler. Kompetansedeling er et viktig anliggende for Miljødirektoratet.

Behov for kompetansedeling

– Med kommunesammenslåingen og økt fokus på grønne anskaffelser er det behov for innovative innkjøp og kompetansedeling i alle ledd, også for innkjøp som gjøres utenom innkjøpsavdelingen. I tillegg er det viktig at vi stimulerer næringslivet til å kvalifisere seg som leverandører til kommunen. Her er miljøsertifisering sentralt, sier Langevei om begrunnelsen for søknaden.

Tiltaket med kompetanseheving skal gjennomføres ved å engasjere en miljø- og klimapådriver i en 60 prosent stilling i to år. Denne personen skal bidra spesielt innen teknisk sektor i kommunen i første omgang.

Bruke innkjøpsmakten

Målet er å bidra til klimareduserende tiltak der kommunen har ansvaret for store innkjøpsvolum, og kan bruke sin innkjøpsmakt til innovative innkjøp. Nye Kristiansand vil gjøre innkjøp til en verdi av i overkant 3 milliarder kroner i 2020.  Kommunen vil gjerne sette strenge miljøkrav ved anbud i alle større anskaffelser i Nye Kristiansand. Det vektlegges at det skal være fokus på tilbydere som har offensive og fremtidsrettede løsninger for klima og miljø. I utformingen av anbud er det utfordrende å både være åpen nok, og samtidig konkret nok til at leverandørene kommer med de beste løsningene.

– Ofte blir anbudene for detaljerte til å gi rom for å få de beste løsningene. For å endre dette må vi tilføre kompetanse der anbudene blir skrevet. Kompetanseheving og deling av kompetanse på alle plan er derfor en viktig del av prosjektet, sier næringsrådgiver Langevei.

Bli den første til å kommentere på "Fikk nær én statlig million for å styrke innkjøpskompetanse på klima og miljø"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.