Fire anskaffelses-tiltak skal bidra til økt FoU-satsing i næringslivet

Anbud365: Fire anskaffelses-tiltak skal bidra til økt FoU-satsing i næringslivetLansering av strategien for å øke næringslivets investeringer i forskning og utvikling foregikk i Trondheim. Det sørget næringsminister Cecilie Myrseth og forskning- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel for (foto: NFD / David Berg Tvetene).

Skriv ut artikkelen

Fire anskaffelses-tiltak skal bidra til økt forskning og utvikling i næringslivet, fremgår det av regjeringens nylig fremlagte FoU-strategi for næringslivet. Bl.a. skal innovative offentlige anskaffelser fremmes, og regjeringen skal sørge for at Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) arbeider videre for fremme innovative offentlige anskaffelser. Tilsvarende for Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) er ikke nevnt i strategien. Satsing på økt bevissthet og kompetanse i offentlig sektor om innkjøpsansvar er blant tiltakene.

Søkelyset i regjeringens «Strategi for å øke næringslivets investeringer i forskning og utvikling» rettes mot hvordan man kan stimulere til økt forskning og utvikling i næringslivet.

Viktig strategisk virkemiddel

Det heter i strategien at offentlige anskaffelser er et viktig strategisk virkemiddel for å stimulere til nye løsninger. For næringslivet vil det være viktig å ha kunnskap om hva det offentlige på sikt vil etterspørre, slik at næringslivet vet hvor det kan være lønnsomt å utvikle nye løsninger som kan tilfredsstille de offentlige behovene. Regjeringen vil å legge til rette for offentlig-privat samarbeid og fortsette arbeidet med å fremme innovative offentlige anskaffelser.

Forskning og utvikling (FoU) kan være en del av en innovativ offentlig anskaffelse, men ofte vil selve anskaffelsesprosessen komme i etterkant av FoU-arbeidet, konstater regjeringen i strategien. Å legge til rette for innovative innkjøp, kan imidlertid gi næringslivet et signal om at en prioritering av FoU som er med å frembringe nye løsninger på sikt, kan være lønnsomt.

Setter krav til kompetanse

Anskaffelse av nye løsninger hvor FoU er en del av selve anskaffelsesprosessen, vil i mange tilfeller være krevende anskaffelser som setter krav til kompetansen til innkjøperne og som tar tid. De vil også ofte være av en viss størrelse og av en langsiktig karakter og det kan være behov for samarbeid med akademia og forskningsaktører i Norge eller utlandet, heter det.

Regjeringen lanserer i strategien fire anskaffelses-tiltak:

  • fremme innovative offentlige anskaffelser som stimulerer bedriftenes investeringer i FoU.
  • sørge for økt bevissthet og kompetanse i offentlig sektor om innkjøpsansvar.
  • sørge for at Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) arbeider videre for å fremme innovative offentlige anskaffelser.
  • følge opp arbeidet fra offentlig utvalg som reviderer anskaffelsesregelverket.

Grønt industriløft og KI-satsing

Regjeringen peker dessuten på at den også har igangsatt flere større initiativ, hvor både forsknings- og utviklingsarbeid og offentlig anskaffelse er sentrale elementer, bl.a. gjennom Grønt industriløft og regjeringens satsing på kunstig intelligens m.fl. Satsing på disse områdene vil stimulere til økt FoU i næringslivet blant annet gjennom offentlig-privat samarbeid.

En rekke offentlige etater som helse- og omsorgstjenestene, forsvarssektoren og samferdsel har stor innkjøpsmakt og kan gjennom langsiktig kartlegging av utviklingsbehov og sitt handlingsrom for dialog med markedet stimulere til FoU i næringslivet, melder regjeringen i sin FoU-strategi.

Bli den første til å kommentere på "Fire anskaffelses-tiltak skal bidra til økt FoU-satsing i næringslivet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.