For lite ambisiøst å bruke ni år på grønt kompetanseløft, mener Avfall Norge

Anbud365: For lite ambisiøst å bruke ni år på grønt kompetanseløft, mener Avfall NorgeAvfall Norge, her ved sin adm.dir. Cecilie Lind, skriver brev til næringsminister Jan Christian Vestre, er det bl.a. bes om et nasjonalt register for produsentansvarsordningene. Det vil, heter det, gjøre det oversiktlig for bl.a. innkjøpere i offentlig og privat sektor å finne ut hvilke leverandører som deltar i en slik ordning (foto: Avfall Norge).

Skriv ut artikkelen

Organisasjonen Avfall Norge ber myndighetene gi DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) om å få farten opp: – En målsetting om at man skal bruke 9 år på kompetanseheving for å øke andelen grønne og innovative offentlige anskaffelser er ikke ambisiøst nok for å oppnå de nasjonale målsettingene om en omstilling av økonomien i en mer sirkulær retning, heter det i et brev de ha sendt næringsministeren og som Anbud365 har fått tilgang til.  De ber om at innkjøpere i det offentlige i stedet må ha gjennomført en slik kompetanseheving innen utgangen av 2025.

Avfall Norge organiserer den norske gjenvinningsbransjen og representerer over 200 ulike virksomheter innen avfallshåndtering, gjenvinning og resirkulerte råvarer. Medlemmene er IKS’er/kommuner, private gjenvinningsselskaper, returselskaper, gründere, leverandører og rådgivere.

I sitt brev til næringsminister Jan Christian Vestre skriver organisasjonen at selv om forskriften for offentlige anskaffelser sier at man kan stille krav til miljø, blir dette ofte utelatt som vekting i anskaffelser. Denne praksisen kan man endre på, ved å endre kan eller bør-kravet om vekting av miljø i forskriften, til et skal-krav, heter det. Dette vil medføre at miljøkrav vurderes og utredes i langt flere av de offentlige innkjøpene. Kompetanseheving og realkompetansen til innkjøpere gjennom en slik praksis vil automatisk bli bedre fordi man alltid må vurdere innkjøpene og markedet for grønne og innovative anskaffelser.

Ni år på kompetanseheving

DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har lagt frem en handlingsplan for økt andel grønne og innovative offentlige anskaffelser som blant annet inneholder et tiltak om kompetanseheving i offentlig sektor i perioden 2021-2030. Det reagerer Avfall Norge på: – En målsetting om at man skal bruke 9 år på kompetanseheving for å øke andelen grønne og innovative offentlige anskaffelser er ikke ambisiøst nok for å oppnå de nasjonale målsettingene om en omstilling av økonomien i en mer sirkulær retning, heter det.  De ber om at DFØ må få beskjed om å forsere disse planene, og stille krav til at innkjøpere i det offentlige har gjennomført en slik kompetanseheving innen utgangen av 2025.

Krav om innblanding av resirkulerte råvarer

Markedet for resirkulerte råvarer er ikke modent nok til at resirkulerte materialer kan konkurrere mot jomfruelige råvarer, fremholder Avfall Norge i sitt brev. For å stimulere markedet for resirkulerte råvarer bør myndighetene stille krav til innblanding av resirkulerte råvarer i produkter det offentlige kjøper inn.  I tillegg, heter det i brevet, bør myndighetene ta et ansvar for å få etablert et nasjonalt register for produsentansvarsordningene for å gjøre det oversiktlig for innkjøpere i offentlig og privat sektor. Dette registeret bør være åpent for offentligheten, slik at offentlige og private aktører som ønsker å ta et klima- og miljøansvar, kan finne ut hvilke leverandører som deltar i en produsentansvarsordning.

Bli den første til å kommentere på "For lite ambisiøst å bruke ni år på grønt kompetanseløft, mener Avfall Norge"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.