Forsvars-bekymring i nord: Må kjøpe varer og tjenester andre steder i landet

Anbud365: Forsvars-bekymring i nord Må kjøpe varer og tjenester andre steder i landetFylkesråd for næring, plan og miljø i Troms og Finnmark fylkeskommune Marlene Berntsen Bråthen og sjef Finnmark landforsvar (FLF) oberst Jørn Qviller, begge sentrale aktører i nylig avholdt temasamling i regi av Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret (foto: Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK).

Skriv ut artikkelen

Jakten på små og mellomstore bedrifter som leverandører til Forsvaret har en tilleggs-dimensjon i Troms og Finnmark. Det er en militær beredskapsbekymring at varer og tjenester her i nord kommer fra andre steder i landet. Da blir det lange og utsatte forsyningslinjer. I dagens usikre tid verden – i særdeleshet Europa – opplever, har Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret i nord fått en betydning utover bare å sikre stedlig næringsliv oppdrag. Det er her Norge har grense mot Russland.

Troms og Finnmark fylkeskommunes Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret har som formål å bidra til å øke den lokale verdiskapningen gjennom re-etableringen av Finnmark landforsvar og Forsvarets tilstedeværelse i regionen. Målet er å få flere lokale små og mellomstore bedrifter inn i forsvarssektorens leverandørportefølje samt gjøre målgruppen mer bevisst mulighetene i forsvarsmarkedet.  Samarbeidspartner er Sápmi Næringshage AS, NHO/NHO Arktis og Forsvarsbygg. Prosjektet ble etablert i juni 2020 og er 3-årig. Inneværende prosjektperiode var planlagt å avsluttes juni 2023, men er forlenget ut året. Nylig ble den sjette samlingen i prosjektet gjennomført.

Som nabo til Russland har prosjektet en dimensjon ut over det mer tradisjonelle ønsket om å engasjere små og mellomstore bedrifter som leverandører, alternativt underleverandører til Forsvaret.

Forsvaret i nord skal styrkes

Forsvarskommisjonens rapport ble publisert da samlingen startet, og det er intet som tyder på at Finnmark nedprioriteres. Frem mot 2028 skal Forsvaret i nord styrkes i nord. Her utgjør næringslivet og Forsvaret sammen en viktig beredskapsdimensjon.

Initiativtaker for temasamlingen, oberst Jørn Qviller, pekte på at varer og tjenester her i nord kommer fra andre steder i landet. – Dette er en bekymring, og dette kommer nok frem i totalberedskapskommisjonens rapport som leveres i starten av juni. Regjeringen har nedsatt en totalberedskapskommisjon for å vurdere hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig. Den ledes av tidligere forsvarssjef Harald Sunde.

God uttelling for lokale

Fylkesråd for næring, plan og miljø, Marlene Berntsen Bråthen var opptatt av at Forsvarets tilstedeværelse gir økt verdiskapning og ringvirkninger i lokalsamfunn og blant næringsaktørene i regionen: – Vi ser hittil god uttelling for lokale entreprenører som bygger både ny kaserne og kvarter i forbindelse med re-etableringen av Finnmark landforsvar.

Hun pekte på at fylkeskommunen ønsker at Forsvaret er tydelig på sitt behov og at næringslivet er offensivt. Det er viktig at økt bruk av lokale små og mellomstore bedrifter gjennomsyrer hele forsvarssektoren slik det står vedtatt i strategiske føringer, ifølge fylkesråden.

Mangler og svakheter

I tillegg henviste hun også til Forsvarsanalysen for 2023 fra Forsvarets forskningsinstitutt. Denne rapporten, mente fylkesråden, påpekte store mangler innen mindre synlige, men likevel meget viktige, områder. Blant disse mangler og svakheter i områder som forsyning og beredskap som gjøre at Forsvaret ikke vil fungere godt nok som et integrert system i krig.

Bli den første til å kommentere på "Forsvars-bekymring i nord: Må kjøpe varer og tjenester andre steder i landet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.