Forsvarskjøp: To krystallklare stortingskrav

Anbud365: Forsvarskjøp: To krystallklare stortingskravVed anskaffelser fra utlandet skal det kreves industrisamarbeidsavtaler som sikrer norsk forsvarsindustri markedsadgang.

Skriv ut artikkelen

To klare krav til Forsvaret fra Stortinget: Legg til rette for norsk industri ved anskaffelser, og krev industrisamarbeid dersom utenlandske leverandører skal få kontrakter.

For kort tid siden kom innstillingen fra Utenriks- og forsvarskomitéen i Stortinget (Innst. 185 S (2015-2016)) til stortingsmeldingen om Nasjonal forsvarsindustriell strategi (Meld St. 9 (2015-2016)).

Komiteen er bl.a. tydelig på at Forsvaret bør velge nasjonale leverandører når forholdene ligger til rette for det. Ved anskaffelser fra utlandet skal det kreves industrisamarbeidsavtaler som sikrer norsk forsvarsindustri markedsadgang.

Likeledes poengteres behovet for å satse på forskning og utvikling, og at det er et offentlig ansvar å finansiere forskning og utvikling i tilknytning til større forsvarsanskaffelser.

Nasjonal industri

Ved anskaffelser av materiell der norsk industri har forutsetninger for å levere kosteffektive løsninger som møter Forsvarets behov, bør Forsvaret benytte nasjonal industri. Forutsetningen er at løsningene er relevante for å opprettholde industriell kompetanse innenfor prioriterte teknologiske kompetanseområdene. Dersom utenlandske leverandører inviteres til å konkurrere om slike anskaffelser, er det unntak som må begrunnes.

Når Forsvaret anskaffer materiell fra utlandet med relevans for norsk forsvarsindustris evne og muligheter til å opprettholde og videreutvikle kompetanse og teknologi innenfor prioriterte teknologiområdene, skal det stilles krav til utenlandske leverandører til Forsvaret om forpliktende industrisamarbeidsavtaler. Dette skal også være hovedregelen når anskaffelsen gjennomføres etter prosedyrene i Forskrift om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser (FOSA) som gjennomfører EUs direktiv om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser i norsk rett.

Møter Forsvarets behov

I en kommentar skriver Forsvars– og sikkerhetsindustriens forening på sine nettsider:

– Med de presiseringene som fremgår av komiteens innstilling ligger forholdene godt til rette for at den forsvarsindustrielle strategien vil sikre at norsk forsvarsindustri kan fortsette å bidra til nasjonal sikkerhet og til å styrke forsvarsevnen ved å levere løsninger som møter Forsvarets behov. Det er en forutsetning for at industrien skal forbli internasjonalt konkurransedyktig og bidra til nasjonal verdiskapning, industriell utvikling, arbeidsplasser og betydelige inntekter for Staten.

1 kommentar på "Forsvarskjøp: To krystallklare stortingskrav"

  1. I en krisesituasjon er det store muligheter for at ordinær kommunikasjon og transport ikke fungerer som normalt, og man er da avhengig av nasjonal kompetanse.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.