Frokostseminar i morgen – kan offentlige innkjøp drive grønn omstilling?

Anbud365: Frokostseminar i morgen – kan offentlige innkjøp drive grønn omstillingStatens Innkjøpssenter har vist at det er mulig å kombinere bærekraft med kostnadseffektivitet og kvalitet, noe som kan inspirere andre offentlige aktører. Det fremhever Marius Langseth, leder for Anskaffelsesakademiet og høyskolelektor ved Kristiania, overfor Anbud365 i forbindelse med morgendagens seminar.

Skriv ut artikkelen

Kan offentlige innkjøp drive grønn omstilling – og i tilfelle hvordan? Tross en enorm økonomiske kraft i det offentliges innkjøp, vet vi jo lite om hvorvidt innkjøpene tilfredsstiller klima- og miljøkrav. Anskaffelsesakademiet og Høyskolen Kristiania trommer i morgen, torsdag 23. mai, sammen til frokostseminar der nettopp dette er på agendaen. Mangelen på data og innsikt i hvordan eksisterende innkjøp påvirker klimaet er en av de store utfordringene her, sier Marius Langseth, leder for Anskaffelsesakademiet og høyskolelektor ved Kristiania, til Anbud365.

Langseth forteller hvordan den økonomiske kraften i offentlige anskaffelser gir politikere og andre en mulighet til å stille strenge klima- og miljøkrav. Tanken er at ved å prioritere bærekraftige innkjøp, kan vi sette en standard som påvirker hele markedet og bidrar til grønn omstilling.

Dataanalyse kan hjelpe 

Han peker på mangelen på data og innsikt i hvordan eksisterende innkjøp påvirker klimaet som en av de største utfordringene. Gjennom sin forskning har Langseth sett hvordan datadrevet beslutningstaking kan forbedre bærekraft i offentlige innkjøp. – Dataanalyse kan hjelpe oss med å identifisere leverandører måle miljøpåvirkningen av innkjøpene over tid, noe som gir verdifull innsikt og mulighet til å justere strategiene, fremholder han. Problemet er at vi ikke er enige om hva bærekraft er eller hvordan effektene bør måles. 

Statens Innkjøpssenter har integrert bærekraftsmål i sine prosesser, spesielt med gjenvinning og ombruk av IKT-utstyr. De har vist at det er mulig å kombinere bærekraft med kostnadseffektivitet og kvalitet, noe som kan inspirere andre offentlige aktører.

Hent inspirasjon på seminaret! 

Langseth er optimistisk. Med økt fokus på bærekraft og bedre verktøy for datadrevet beslutningstaking, vil vi se en grønnere tilnærming til offentlige innkjøp. Regjeringens mål og nye NOUer for å oppnå klima- og miljømål er et skritt i riktig retning.

Langseth håper deltakerne på frokostmøte får en bedre forståelse av hvordan offentlige anskaffelser kan fremme bærekraft, og at de blir inspirert til å integrere bærekraft i sitt daglige arbeid. Etter to innlegg blir det paneldebatt. 

Påmelding og program – her finner du mer info.

Bli den første til å kommentere på "Frokostseminar i morgen – kan offentlige innkjøp drive grønn omstilling?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.