Full seier for Oslo kommune i «kaffebønnesaken» – retten satte KOFA-avgjørelse til side

Anbud365: Full seier for Oslo kommune i «kaffebønnesaken» - retten satte KOFA-avgjørelse til sideVi er svært glade for at tingrettens velfunderte og tydelige kjennelse i denne saken, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune i en kommentar til Anbud365 etter avgjørelsen i Oslo tingrett i den såkalte kaffebønnesaken.

Skriv ut artikkelen

Oslo kommune vant på alle punkter i den såkalte kaffebønnesaken, der det sentrale tema var om det finnes en egen type kaffebønner som kan sies å være «espressobønner». Oslo tingrett kom, i motsetning til KOFA, til at det ikke finnes en egen type slike bønner. – I nemndbehandlingen la KOFA vekt på informasjon som ikke kom frem i anskaffelsesprosessen.  Det setter oss innkjøpere i en umulig situasjon dersom vi ikke kan legge leverandørenes tilbud og opplysninger til grunn i våre konkurranser, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Oslo kommune i en kommentar til Anbud365.

Oslo kommune kunngjorde i februar 2017 en åpen anbudskonkurranse for å inngå en rammeavtale med én leverandør om leie av kaffemaskiner og vannkjølere, samt kjøp av forbruksvarer til disse. Formålet med rammeavtalen var å dekke kommunens virksomheter sitt forbruk av kaffe, varmt drikke og kaldt vann på en effektiv måte. Anskaffelsen ble gjennomført på vegne av flere samarbeidende kommuner og virksomheter, nærmere bestemt Nittedal, Asker, Bærum og Enebakk kommuner og Kirkelig fellesråd i Oslo.

Den tilbyderen som ble nr. 2 i konkurransen mente at vinneren ikke tilbød en type espressobønner slik konkurransegrunnlaget stilte krav om. Vinneren tilbød en kaffebønne fra den svenske produsenten Arvid Nordquist kalt «Dark Mountain». Ifølge produsentens egen hjemmeside kategoriserte de denne bønnen som en mørkbrent kaffebønne, men den var ikke listet i kolonnen for espressobrent kaffe. Derfor mente tilbyderen som ble nr. 2 i konkurransen at vinneren skulle ha vært avvist av Oslo kommune.

KOFA: Brudd på regelverket

Saken (19-061470TVI-OTIR/05) ble etter hvert brakt inn for KOFA, som kom til at kommunen hadde brutt regelverket for offentlige anskaffelser ved ikke å avvise valgte leverandørs tilbud. Klagenemnda la bl.a. til grunn at det synes det å være en oppfatning i bransjen om at det er et skille mellom vanlige kaffebønner og espressobønner.

Til forskjell fra KOFA hadde retten fordelen av at problemstillingen ble belyst gjennom muntlige forhandlinger og ved umiddelbar bevisførsel i form av parts- og vitneforklaringer og dokumentgjennomgang. Det finnes ikke en egen type kaffebønner som kan sies å være «espressobønner», fremgår det av domspremissene. Det finnes heller ingen standard for hvilke typer kaffebønner som egner seg for å brygge espresso eller hvilke kaffebønner man velger å merke «espresso», «espressobønner» eller lignende. Retten la også til grunn at det i bransjen ikke foreligger noen gjengs oppfatning om at «det er et skille mellom vanlige kaffebønner og espressobønner» slik KOFA legger til grunn i avgjørelsen sin.

Oslo kommune

I en kommentar til Anbud365 fra avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Utviklings- og kompetanseetaten Oslo kommune heter det:

– Litt forenklet la KOFA til grunn klagers anførsler om at Espressokaffe skal lages av en særskilt type bønner. I tingretten vitnet daglig leder i Norsk kaffeinformasjon. Hun var tydelig på at det ikke er noen gjengs oppfatning «det er et skille mellom vanlige kaffebønner og espressobønner» slik KOFA legger til grunn i avgjørelsen sin. I nemndbehandlingen la KOFA vekt på informasjon som ikke kom frem i anskaffelsesprosessen.  Det setter oss innkjøpere i en umulig situasjon dersom vi ikke kan legge leverandørenes tilbud og opplysninger til grunn i våre konkurranser. Vi er svært glade for at tingrettens velfunderte og tydelige kjennelse i denne saken.

1 kommentar på "Full seier for Oslo kommune i «kaffebønnesaken» – retten satte KOFA-avgjørelse til side"

  1. Takk for interessant informasjon.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.