Fullt kjør for å være på høyde med miljøkravene i nytt regelverk

Anbud365: Fullt kjør for å være på høyde med miljøkravene i nytt regelverkTrude Ertresvåg er ansvarlig for miljø i Sykehuspartners innkjøpsavdeling.

Skriv ut artikkelen

Nytt lovverk for offentlige anskaffelser er rett rundt hjørnet, og Helse Sør–Øst er i full gang med å utvikle tiltak for å utvikle gode miljøkriterier i tråd med den nye loven. Helse Sør-Øst er en pådriver for etisk handel. Dialog og samarbeid med våre leverandører er en suksessfaktor.

Det er Sykehuspartner som har igangsatt tiltakene på vegne av det regionale helseforetaket. Sykehuspartner er ansvarlig for det strategiske innkjøpet i Helse Sør-Øst og forvalter mer enn 1.500 regionale innkjøpsavtaler, samt Helse Sør-Øst sitt forsyningssenter for forbruksmateriell.

I det nye regelverket åpnes det blant annet for at man kan stille krav til miljøledelsessystemer også knyttet til varekontrakter. Helse Sør-Øst arrangerer i september et leverandørseminar for å øke kompetansen om oppfølging i leverandørkjeden. I tillegg har helseforetaket et aktivt samarbeid med leverandører om evalueringskriterier for miljøkrav til produkter og til systemer for miljøledelse.

Egnet til å oppfylle kontrakten

Et miljøledelsessystem innebærer at en leverandør systematisk og bevisst vektlegger miljøhensyn ved driften av virksomheten. Slike krav stilles for å sikre at leverandøren er egnet til å oppfylle kontrakten. Det er betydelig frihet til å fastlegge nivået på kravene.

Sykehuspartner har våren 2016 hatt samtaler med flere av dagens leverandører, både små og mellomstore bedrifter og større globale selskaper, for å høre hvilke krav og kriterier som kan inngå i en vurdering av et selskaps miljøledelsessystem og miljøarbeid.

Sykehuspartner er gått bredt ut for å få innspill fra leverandørene om evalueringskriterier for miljø til produkter og for miljøledelsessystem. Ikke alle leverandører er medlemmer av bransjeorganisasjoner eller har anledning til å delta på seminaret.

Oppfølging i dialog med leverandørene

Oppfølging av etiske krav i leverandørkjedene til det regionale helseforetaket skjer i dialog med leverandører. Det skal være en implementert del av all annen kontraktsoppfølging. Nå vil derfor Helse Sør-Øst og Sykehuspartner se på bruken av kvalifikasjonskrav og om det er mulig å forbedre dem, fremgår det av en melding på nettsiden til Helse Sør–Øst.

Når det gjelder miljøutfordringen ved den spesifikke ytelse, er det avgjørende å kartlegge om det er selve produksjonen, komponenter i ytelsen, råvareuttak eller avhending der miljøpåvirkningen er størst. Dette bør være retningsgivende for hvor i konkurransegrunnlaget det er viktig å stille miljøkrav, heter det.

Sykehuspartner ønsker å benytte felles miljøkriterier med sammenlignbare innkjøpere så langt som mulig. Det gir nødvendig forutsigbarhet for leverandører og vilje til å tilfredsstille kravene. Det vil også lette situasjonen for leverandører når tilbud skal utarbeides.

Bli den første til å kommentere på "Fullt kjør for å være på høyde med miljøkravene i nytt regelverk"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.