«Gamle Difi» i DFØ – solid grunnlag for satsing på statistikk, lederforankring og StartOff

Anbud365: «Gamle Difi» i DFØ – solid grunnlag for satsing på statistikk, lederforankring og StartOff- Rett over jul skal vi prøve ut et e-læringsverktøy til nytte i kampen mot arbeidslivskriminalitet, opplyser divisjonsdirektør Dag Strømsnes i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).

Skriv ut artikkelen

Over lang tid har mangel på statistikk og på lederforankring vært noe av det mest kritiske i arbeidet med å få løftet offentlige anskaffelser i virksomhetene. I tillegg har det vært en utfordring for det offentlige at så få gründere og nystartede selskaper er med i konkurransene om offentlige kontrakter. Dette skal det nå bli en endring på – til det langt bedre, slår divisjonsdirektør Dag Strømsnes i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). I dette intervjuet med Anbud365 opplyser han dessuten at markedsplassen for skytjenester vil komme ca. 1. april neste år, og han gleder seg over at bevilgningene til Statens innkjøpssenter for 2021 er nær doblet.

Etter en kort tid i Digitaliseringsdirektoratet landet det som i sin tid var anskaffelsesavdelingen i Difi, i DFØ 1. september i år. Der skal de nå høre hjemme, Strømsnes ser med det unike muligheter for arbeidet med å videreutvikle offentlige anskaffelser:

– DFØ er etaten for økonomi – og virksomhetsstyring i staten, og hit er også ledelsesområdet fra gamle Difi nå kommet. Det betyr synergier å hente på to meget viktige områder innenfor offentlige anskaffelser, nemlig tall og statistikk – og lederforankring. Vi får ikke til god styring uten statistikk og tall, og om ledelsen ikke er med, er det vanskelig å få løftet betydningen av anskaffelser i virksomhetene. Vi må utvikle det rette budskap for å nå ledelsesnivået. I første rekke sikter vi oss inn mot staten, men erfaringene derfra vil vi ta med oss når vi skal rådgi kommunene.

Meningsløs aktivitet

Effektivisering uten tall og lederforankring er meningsløs aktivitet, slår han fast, og understreker at alt ligger nå til rette for å få løftet anskaffelsesområdet ytterligere, ikke minst som strategisk øvelse. Også forslag til statsbudsjett for 2021 har med seg innhold som gleder Strømsnes:

– Et prosjekt for å legge til rette for å kople gründere og nystartede leverandører tettere til det offentliges anskaffelse, «StartOff», skal settes i gang. Det er mange slike selskaper, ofte med nye og banebrytende ideer, men de er bare i liten grad med i kampen om offentlige kontrakter. Det synes ofte for komplisert, og de har ikke god nok anskaffelseskompetanse, fremholder han. Det er et tap for det offentlige, som i dag sliter med å komme i kontakt med disse miljøene fordi de ikke er blant tilbyderne. Ny sourcing-tenkning må til, anskaffelsesløpene må gjøres enklere mot kontrakt. På den måten kan vi få flere tilbydere i konkurransen, og det er i seg selv svært positivt.

StartOff- samarbeid

Det er viktig at Norge får flere ben å stå på i tiden fremover, og i «StartOff»-prosjektet er det et verktøy som kan bidra til dette. DFØ skal i prosjektet samarbeide med Innovasjon Norge, Digitaliseringsdirektoratet og Nasjonalt program for leverandørutvikling.

Strømsnes gleder seg også over at forslaget til bevilgning i statsbudsjettet til Statens innkjøpssenter er nær doblet. – Det er egentlig ingen overraskelse – men likevel svært gledelig (!) – etter at rapporten fra Oslo Economics om innkjøpssenteret viste at for en investering på 12 mill i et slikt senter, kan man få mange hundre millioner tilbake i besparelser og effektivisering, poengterer Strømsnes. Nå er det reise og IKT som er satsingsområdene fremover for innkjøpssenterets del.

Markedsplass for skytjenester

Etablering av en markedsplass for skytjenester er også høyt på prioriteringslisten for de som steller med anskaffelser i DFØ. Strømsnes: – Vi tar sikte på å lansere markedsplassen ca. 1. april neste år, og her vil man finne eksempler på gode rammeavtaler på skyområdet, hvorledes man bruker dynamisk innkjøpsordning og gode veiledninger – ikke minst på hvordan man best mulig skal ta vare på sikkerhet og GDPR. Denne markedsplassen vil man få tilgang til via anskaffelser.no.

– Hvor ligger serveren som markedsplassen skal ligge på? I USA?

– Vi benytter nå Microsoft Azure sine datasentre i Dublin (North Europe) for Markedsplassen (Back-end tjenester og database). Men det kan også være aktuelt å legge løsningen på datasenteret i Nederland eller i Norge når de får full støtte for det vi tar i bruk (Front-enden ligger faktisk på norsk datasenter i Oslo). Litt mer generelt kan du si at løsningen kjører på datasentre innenfor EU/EØS.

e-Bevis og e-læringsverktøy

Arbeidet med e-Bevis viser en tilfredsstillende utvikling, ifølge Strømsnes, som bl.a. legger vekt på et godt og nyttig samarbeid med Brønnøysundregistrene og Skatteetaten i den forbindelse. e-Bevis er et effektiviseringstiltak for aktører innenfor offentlige anskaffelser, særlig leverandørene, og det er et viktig verktøy mot arbeidslivskriminalitet. – For øvrig skal vi rett over jul prøve ut et e-læringsverktøy til nytte i kampen mot arbeidslivskriminalitet, opplyser divisjonsdirektør Dag Strømsnes i DFØ.

Bli den første til å kommentere på "«Gamle Difi» i DFØ – solid grunnlag for satsing på statistikk, lederforankring og StartOff"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.