Godt norsk grunnlag for bærekraftige anskaffelser, men langt frem i praksis

Anbud365: Godt norsk grunnlag for bærekraftige anskaffelser, men langt fremDigitaliseringsdirektoratet (Digdir), her ved avdelingsdirektør Dag Strømsnes, har latt internasjonal ekspertøyne se nærmere på Norge og bærekraftig, offentlig anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Sett utenfra er Norge godt rustet til å lykkes i å gjennomføre bærekraftige, offentlige anskaffelser på bred front. Grunnlaget er der, men det gjenstår mye arbeid for å få offentlige oppdragsgivere og innkjøpere til virkelig å ta spranget. Det er hovedkonklusjonen i en internasjonal evaluering av Norge og bærekraftige, offentlige anskaffelser. Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) signaliserer at de er i gang med å følge opp anbefalingene.

OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) og UNEP (FNs miljøprogram) har i samarbeid med Digdir gjennomført en omfattende kartlegging av bærekraftige offentlige anskaffelser i Norge. Bærekraft i denne forbindelse omfatter økonomiske, miljømessige og sosiale aspekter.

Evalueringen, gjort i 2018, ser blant annet på det juridiske og politiske rammeverket, den institusjonelle strukturen og styringen og praksis blant utvalgte offentlige virksomheter og bransjer.

Hovedinntrykk

Hovedinntrykket er at Norge har et solid juridisk og lovmessig grunnlag for bærekraftige offentlige anskaffelser, heter det, svakere stilt er det når det gjelder praktiseringen. Tre hovedanbefalinger følger: Fortsett å arbeide med den strategiske siden av denne typen anskaffelser i hele sin bredde, å sørge for støtte til oppdragsgiverne og deres innkjøpere er en kritisk faktor for å øke bruken, og å utvikle et omfattende rammeverk for revisjon av bærekraftige, offentlige anskaffelser.

Anbefalinger

Digdir har selv oppsummert noen av de mer detaljerte anbefalingene fra evalueringen, bl.a. disse:

  • Fortsette med å avklare juridiske bestemmelser for bærekraftige anskaffelser med dedikerte veiledninger og metoder, inkludert budsjettbestemmelser.
  • Gjennomgå rollen til private leverandører av konkurransegjennomføringsverktøy til å levere data til bruk for myndighetene.
  • Styrke bærekraftsdimensjonen i opplæring og kapasitetsbygging ved offentlige anskaffelser.
  • Etablere et resultatstyringsrammeverk som gir mulighet for datadrevet / bevisbaser overvåking av alle dimensjoner.
  • Legge til rette for oppfølging (kontraktstyringsfase) gjennom veiledning, sterk kapasitet og data.
  • Legge til rette for utnyttelse av bærekraftshensyn gjennom hele anskaffelsesprosessen.
  • Ivareta små og mellomstore bedrifter (SMBer): sørg for at de er i stand til å delta i kontrakter med en bærekraftig dimensjon.
  • Gi tilbakemelding til brukere, interessenter, interesseorganisasjoner og leverandører (med flere) som blir konsultert om hvordan deres innspill ble brukt.

Bli den første til å kommentere på "Godt norsk grunnlag for bærekraftige anskaffelser, men langt frem i praksis"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.