Grønn, innovativ handlingsplan kommer trolig på nyåret

Anbud365: Grønn, innovativ handlingsplan kommer trolig på nyåretStatssekretær Maren Hersleth Holsen i Klima- og miljødepartementet sendte en takk til næringslivet på NHOs anskaffelseskonferanse i dag (foto: Printscreen).

Skriv ut artikkelen

Den varslede handlingsplanen for innovasjon og grønne anskaffelser lanseres trolig på nyåret. Det antydet statssekretær Maren Hersleth Holsen i Klima- og miljødepartementet på dagens anskaffelseskonferanse i regi av NHO. At offentlige anskaffelser er et viktig verktøy for å nå klima- og miljømålene ble understreket med styrke på konferansen, likeså at man ikke vil lykkes med mindre det er dialog og samarbeid med leverandørmarkedene.

NHOs årlige anskaffelseskonferanse gikk digitalt denne gangen. Noen hovedtemaer: Næringsvennlige anskaffelser, miljøkrav, tilsyn, koronakrisen og gründere/sosiale entreprenører i offentlige anskaffelser.

Statssekretær Hersleth Holsen slo på konferansen fast at klima- og miljøhensyn hadde sin plass i alle offentlige anskaffelser om klimamålene skulle nås. Det er regelfestet. Næringslivet ser dessuten at det er forretningsmuligheter med klima- og miljøkrav. I stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser fra i fjor var det særlig to viktige punkter som gjaldt klima og miljø: Offentlige anskaffelser er et strategisk verktøy for regjeringen i arbeidet med å nå klimamålene, og det skal lages en handlingsplan for innovasjon og grønne anskaffelser.

Handlingsplan kommer

Når handlingsplanen vil foreligge, kunne ikke statssekretæren si noe bestemt om, men antydet en gang utpå nyåret. Med referanse til modenhetsundersøkelsen i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) slo hun fast at andelen offentlige oppdragsgivere som stilte miljøkrav i sine anskaffelser, var betydelig på vei opp, samtidig som utslippene var på vei ned.

Tre viktige dokumenter er under arbeid i statssekretærens departement: En klimamelding med plan frem til 2030, en revidert plaststrategi og en nasjonal strategi for sirkulær økonomi. I alle tre er offentlige anskaffelser et tema når man snakker om virkemiddel til å nå mål. At det virker å stille miljø- og klimakrav i anskaffelser, dokumenterte hun med å vise til utviklingen i antall utslippsfrie ferjer. Fra en i 2015 er det nå 80 slike ferjer, en tredel av alle ferjer langs vårt langstrakte land.

Suksessoppskrift

Offentlige anskaffelser i kombinasjon med andre virkemidler er en suksessoppskrift for det grønne skiftet var hennes budskap, samtidig som han rettet en takk til næringslivet som er en av de viktigste driverne i å få opp interessen for å stille miljø- og klimakrav.

Samarbeid og samhandling mellom privat og offentlig sektor for å nå klimamålene er en nøkkel, konstaterte også adm. dir Ole Erik Almlid i NHO – og ordfører Lene Conradi i Asker kommune. Almlid løftet også frem behovet for Lille Doffin, en arena for kunngjøring av alle anskaffelser over 100 000 kroner. Formålet er å styrke mulighetene for de mindre bedriftene.

Anskaffelsesstrategi og dialog

I den nye storkommunen Asker er man i gang med å lage anskaffelsesstrategi, der et mål er å sikre at flere får muligheter for å delta i konkurransene. Klima og miljø skal gjennomsyre alle kommunens konkurranser. Det er først og fremst kommunens behov som skal dekkes, men det krever et strategisk samarbeid og en samskaping med næringslivet – før prosessene settes i gang, sa Conradi. Grønn mobilitet skal sikres, klimagassutslipp skal reduseres, og det skal stilles tydelige krav i anskaffelsene.

Asker skal også bidra til å utvikle og stimulere lokalt næringsliv gjennom dialogen, samt en nøye vurdering av anskaffelsene, ikke minst en vurdering av størrelsen på kontraktene. En kontrakt skal ikke være større enn den må. Asker-ordføreren kunne også fortelle at bruk av dynamisk innkjøpsordning syntes å være særlig næringsvennlig for små og mellomstore bedrifter. Spesialiserte bedrifter kan bli med i konkurranse selv om de ikke kan tilby fullsortiment, sa hun, og påpekte at bruk av ordningen gir raskere prosess.

Bli den første til å kommentere på "Grønn, innovativ handlingsplan kommer trolig på nyåret"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.