Grønt lys fra Kofa til å hente kredittinfo for kvalifisering først ved evalueringen

nt lys fra Kofa til å hente kredittinfo for kvalifisering først ved evalueringenStange kommune fikk medhold i Kofa når det gjaldt tidspunkt for innhenting av kredittvurdering i en anskaffelse. På bildet kommunens ordfører, Nils Røhne (foto: Stange kommune/Heidi Kristiansen).

Skriv ut artikkelen

Når det fremgår av konkurransegrunnlaget at oppdragsgiver vil innhente kredittrating fra tredjemann, ligger det i sakens natur at kredittvurderingen vil kunne relatere til et senere tidspunkt enn tilbudsfristens utløp, konstaterte Kofa i en klagesak. Jo nærmere vurderingen er knyttet til tidspunktet for kontraktstildeling, jo større sikkerhet for kontraktsmessig ytelse gir det at kvalifikasjonskravet er tilfredsstilt. Tilbyder mente at kredittratingen ved tilbudsinnleveringen skulle gjelde.

De forente Kofa-saker 2018/329,2018/340 og 2018/341 gjaldt Stange kommune som i februar i år kunngjorde en åpen anbudskonkurranse. To rammeavtaler skulle inngås. Konkurransen ble gjennomført på vegne av innklagede og kommunene Hamar, Løten, Ringsaker og Elverum.

Som en del av en evaluering nr. 2 ble det innhentet kredittinformasjon for å belyse oppfyllelsen av kvalifikasjonskravet om at leverandøren skulle ha «tilstrekkelig økonomisk og finansiell kapasitet til å kunne oppfylle kontrakten». I en melding til en av tilbyderne, Rom for flere AS (RFF), informerte oppdragsgiveren om at oppdatert kredittinformasjon fra Bisnode Credit Pro viste at RFF nå hadde en kredittrating Minimumskravet i konkurransen var kredittrating A.

Ble avvist

RFF ble da avvist i medhold av forskriften som pålegger oppdragsgiver å avvise en leverandør som «ikke oppfyller kvalifikasjonskravene». Avvisningsplikten gjelder dersom leverandøren ikke oppfyller et kvalifikasjonskrav, påpeker Kofa. Det er ingen tilsvarende plikt til å avvise dersom et dokumentasjonskrav ikke er oppfylt. Samtidig er det en sammenheng mellom kvalifikasjonskravene og dokumentasjonskravene, ved at sistnevnte kan bidra til å kaste lys over innholdet i kvalifikasjonskravet.

Oppdragsgiverens plikt til å avvise RFF avhenger av hvilken betydning det har at RFF oppfylte kravet til kredittrating A på tilbudstidspunktet, men ikke på tidspunktet for andre evaluering. Ettersom konkurransegrunnlaget ikke sa noe om hvilket tidspunkt vurderingen skulle foretas, mener RFF at det er tilbudstidspunktet som må være avgjørende.

Senere kredittvurdering

Når det fremgår av konkurransegrunnlaget at oppdragsgiver vil innhente kredittrating fra tredjemann, ligger det i sakens natur at kredittvurderingen vil kunne relatere til et senere tidspunkt enn tilbudsfristens utløp. I samme retning trekker formålet med kvalifikasjonskravet – å sikre at leverandøren har tilstrekkelig økonomisk og finansiell kapasitet til å oppfylle kontrakten. Også her ligger det i sakens natur at jo nærmere denne vurderingen er knyttet til tidspunktet for kontraktstildeling, jo større sikkerhet for kontraktsmessig ytelse gir tilfredsstillelse av kvalifikasjonskravet.

Forskriften inneholder flere bestemmelser om fremgangsmåten ved bedømmelsen av kvalifikasjonskrav. Disse bestemmelsene ser ut til å åpne for at oppdatert dokumentasjon fra leverandøren kan være relevant i kvalifikasjonsvurderingen, ifølge Kofa. Klagenemnda kom til at oppdragsgiveren hadde anledning til å legge vekt på den nye dokumentasjonen om RFFs kredittverdighet.

Bli den første til å kommentere på "Grønt lys fra Kofa til å hente kredittinfo for kvalifisering først ved evalueringen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.