Gründerbedrift: Møtte på konferanse, fikk en fot innenfor hos det offentlige

Anbud365 Gründerbedrift Møtte på konferanse, fikk en fot innenfor hos det offentlige- Det at man kan sette i gang, komme i direkte kontakt med kunden og evaluere brukeropplevelser er nøkkel til suksess, sier Michael Curtis og Katja Samara i gründerbedriften GreenStock.

Skriv ut artikkelen

Tid er den største utfordringen for en gründer som vil levere til det offentlige, konstaterer Michael Curtis og Katja Samara i gründerbedriften GreenStock. Likevel er deres råd til andre gründerbedrifter som ønsker å selge til det offentlige å være tålmodige, positive og bruke god tid på å forstå hverdagen til offentlig ansatte. Og lær om interne beslutningsprosesser tidlig. Å møte på en dialogkonferanse kan også betale seg.

GreenStock deltok nemlig på dialogkonferansen for den innovative anskaffelsen «ombruk av byggemateriale» i 2018, og kom der i kontakt med sin første, offentlige kunde, heter det på innovativeanskaffelser.no.

40% av alt avfall, CO2-utslipp og bruk av energi og vannressurser i Europa kommer fra byggebransjen. Samtidig erfarer bransjen og eiendomseiere at det er mange utfordringer ved ombruk av byggematerialer: tekniske, juridiske og økonomiske. GreenStock er en samhandlingsplattform som fjerner disse barrierene og gjør ombruk enkelt. GreenStock ble etablert i 2018 av arkitekter fra NTNU i tett dialog med eiendomsbesittere og byggebransjen.

Utfordring for lite og innovativt selskap

Kundene til GreenStock skal slippe å bruke ressurser på å kartlegge og tolke lovverk, understreker Michael Curtis og Katja Samara i Green Stock, og fortsetter: – Vi var virkelig heldige å komme i kontakt med Asker kommune helt i starten. Kommunen har søkt om midler fra Klimasats for å teste vår løsning. Slike søkeprosesser i det offentlige tar en del tid, og det er alltid en utfordring for et lite og innovativt selskap. Men når vi får midler, har vi frihet til å fokusere på å bygge løsning som er både brukervennlig, klimavennlig og lønnsom.

Nye Asker kommune har – ved å bruke GreenStock-plattformen – kartlagt alt av inventar og byggematerialer, slik at det kan overføres og brukes andre steder. I tillegg får de se synlige gevinstene og fordelene som genereres i plattformen. Også Trøndelag fylkeskommune tatt i bruk GreenStock for sitt nye byggeprosjekt Tiller VGS, som har høye ambisjoner når det gjelder ombruk.

Modige innovatører

Curtis og Samara peker på at det er helt avgjørende å møte de modige innovatørene i hver organisasjon for at noe skal skje: – Det er disse innovatørene som blir både våre kunder og pådrivere av GreenStocks regionale nettverk for ombruk. Det tar tid å finne disse i hver organisasjon. Vi tilbyr testing av en digital løsning som ikke finnes fra før, og da er det vanskelig å tenke tradisjonelle anskaffelser.

– Tid er den største utfordringen for en gründer som vil levere til det offentlige. Alle beslutninger tar tid, og så enda mer tid, heter det. Og gründere med knappe ressurser og stramt tidsskjema er avhengige av raskere beslutninger for å kunne teste og videreutvikle sine produkter. Størrelse på kontrakten blir mindre viktig her. Det at man kan sette i gang, komme i direkte kontakt med kunden og evaluere brukeropplevelser er nøkkel til suksess.

– Noen tips og råd til andre gründere?

– Vær tålmodig, positiv og bruk god tid på å forstå hverdagen til offentlig ansatte. Mange har det veldig travelt, og innovasjon er ikke en del av deres stillingsbeskrivelse. Man må ha forståelse for at kommunen kan ikke stanse driften, “ta en pause”, alt må skje parallelt med ordinær drift. Og lær om interne beslutningsprosesser tidlig, sier Michael Curtis og Katja Samara i Green Stock til innovativeanskaffelser.no.

Bli den første til å kommentere på "Gründerbedrift: Møtte på konferanse, fikk en fot innenfor hos det offentlige"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.