Mye arbeid er ingen god grunn til å ekskludere gode tilbydere

Anbud365: Mye arbeid er ingen god grunn til å ekskludere gode tilbydere- Å begrunne ekskludering av frittstående hoteller i slike anbudskonkurranser, med argumentasjon om at det er mer effektiv ressursbruk å ekskludere flest mulig fra å delta i anbudsrunder er ikke bærekraftig, sier direktør for Virke Reise Norge, Line Endresen Normann.

Skriv ut artikkelen

De argumenterte med at det ville bli en enorm mengde tilbud som skulle evalueres og håndteres om alle landets hoteller slapp til i konkurransen. – Ingen god grunn til å ekskludere gode tilbydere fra å levere anbud, kommenterer direktør for Virke Reise Norge, Line Endresen Normann, overfor Anbud365. Kort tid etter at Virke, Nærings- og fiskeridepartementet og en anskaffelsesadvokat ble koplet inn, åpnet oppdragsgiveren også for frittstående hoteller.

Bakgrunnen er en anbudskonkurranse i regi av Forsvarsbygg mot slutten av fjoråret der formålet var en rammeavtale for leie av kurs- og konferansefasiliteter. De lokale, frittstående hotellene i «De Bergenske» beklaget seg overfor Forsvarsbygg over at kravspesifikasjonene gjorde det vanskelig for lokale eiere/drivere å delta. Til det svarte Forsvarsbygg at det ville blitt en enorm mengde tilbud hvis alle hotellene hadde fått adgang til å levere tilbud. Dette skal evalueres og håndteres, fremgår det av en epost fra Forsvarsbygg til «De Bergenske».

Kort tid etter at «De Bergenske» hadde satt Nærings- og fiskeridepartementet, Hovedorganisasjonen Virke, og en advokat på kopi i en svarmail, åpnet Forsvarsbygg også for at også frittstående hoteller kan delta.

Ingen god grunn

I en kommentar sier direktør Endresen Normann:

– Slik jeg leser Forsvarsbyggs argumentasjon, handler dette om at det blir mer krevende for dem dersom flere leverer anbud, men dette er ingen god grunn til å ekskludere gode tilbydere fra å levere anbud.

Forsvarsbygg skriver også at «hensikten med Lov om offentlige anskaffelser er å fremme effektiv bruk av samfunnets ressurser. Konkurransegrunnlaget er etter vårt skjønn bygget opp på den mest effektive måten mht bruk av samfunnets ressurser pr nå.» Endresen Normann:

Ikke bærekraftig argumentasjon

– Å begrunne ekskludering av frittstående hoteller i slike anbudskonkurranser, med argumentasjon om at det er mer effektiv ressursbruk å ekskludere flest mulig fra å delta i anbudsrunder er ikke bærekraftig. Skal vi ha et samfunn der man kun prioriterer de mest umiddelbare alternativene fordi dette er minst tidkrevende, risikerer man et fremtidig reiseliv og næringsliv som er lite mangfoldig, bestående av kun noen få store aktører. Virke jobber for et reiseliv der nettopp bredden og mangfoldet er viktig for å skape det attraktive produktet vi i dag er. Da trenger vi de frittstående hotellene i by og bygd.

Ikke ekskludere frittstående

– Virke er svært opptatt av at virksomheter skal ha like konkurransevilkår, fremholder Virke-direktøren. Vi har derfor tidligere skrevet brev til de største innkjøperne der vi nettopp anmoder at man ikke ekskluderer frittstående hoteller, da dette virker konkurransefremmende. Næringsminister Monica Mæland har også tidligere sendt et brev (datert 11. april 2017) til alle oppdragsgivere der hun ber om at det ikke skal stilles strengere krav enn nødvendig i den enkelte anskaffelsen. Hun skriver også at dersom det er nødvendig, bør man vurdere å dele opp anskaffelsen, slik at flere kan delta i konkurransene. Det er skuffende at politiske signaler fra næringsministeren som ønsker å sikre små og mellomstore virksomheter, ikke følges opp av store offentlige innkjøpere.

Bli den første til å kommentere på "Mye arbeid er ingen god grunn til å ekskludere gode tilbydere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.