Har du valgt kunngjørings-prosedyre, har du valgt konkurranse-regler

Anbud365: Har du valgt kunngjørings-prosedyre, har du valgt konkurranse-reglerSokndal kommune valgte mer omfattende kunngjøringsprosedyre enn de strengt tatt trengte. På bildet Liza Øverdal, kommunedirektør i Sokndal.

Skriv ut artikkelen

Valg av kunngjøring av konkurranse er valg av regelverk. Men man kan f.eks. ikke velge en prosedyre etter forskriften del II hvis antatt anskaffelses-verdi er over terskelverdien for del III. Imidlertid kan man velge en mer omnfattende prosedyre – med de konsekvenser det fører med seg og de forventninger blant aktuelle tilbydere det skaper. Sokndal kommune gjorde et slikt valg og bandt seg dermed til dette gjennom hele konkurransen – og havnet i Kofa.

Konkurransen gjaldt oppgradering eller bygging av nytt vannbehandlingsanlegg i Sokndal kommune – en bygge- og anleggsanskaffelse knyttet til produksjon og distribusjon av drikkevann til offentligheten. Anskaffelsens verdi var i kunngjøringen estimert til fem mill, og den fulgte i utgangspunktet forsyningsforskriften. Men, skriver klagenemnda, kommunen har imidlertid kunngjort konkurransen etter alminnelig forskrift del II.

Denne forskriften innebærer imidlertid en mer omfattende regulering av anskaffelsesprosessen enn forsyningsforskriften del I, og gir leverandørene en berettiget forventning om at disse reglene vil bli etterlevd. Kommunen bandt seg dermed seg til å følge de reglene som følger av alminnelig forskrift del II, jf. EU-domstolens dom i sak C-87/94 (Wallonske busser).

Har skapt forventninger

Valg av anskaffelsesprosedyre er naturligvis en sentral oppgave for oppdragsgiver ved kunngjøringen av en konkurranse, skriver Kofa på sine nettsider. Det er en kjent sak for de fleste at man ikke kan velge en mindre omfattende prosedyre enn regelverket krever – man kan ikke velge en prosedyre etter forskriften del II hvis estimert verdi for anskaffelsen er over terskelverdien for del III.

– Det er imidlertid viktig å huske på at dersom man ved kunngjøringen velger en strengere prosedyre enn man egentlig er forpliktet til, så binder man seg til dette for resten av konkurransen, påpeker klagenemnda. Man har da gitt aktuelle leverandører en berettiget forventning om at de mer omfattende reglene vil bli fulgt. Dette gjelder både der oppdragsgiver velger å følge en mer omfattende prosedyre i alminnelig forskrift (fra del III i stedet for del II), og der man velger en strengere regulering i alminnelig forskrift fremfor prosedyren i en annen forskrift.

Kofas avgjørelse i den aktuelle saken (sak 2022/924) kan du lese her.

Bli den første til å kommentere på "Har du valgt kunngjørings-prosedyre, har du valgt konkurranse-regler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.