Høyprioritert oppgave å utvikle metoder og tester til å avdekke kartellvirksomhet

Anbud365: Høyprioritert oppgave å utvikle metoder og tester til å avdekke kartellvirksomhetI 2019 fikk et prosjekt knyttet til analyser av anbudssamarbeid i private og offentlige innkjøpsmarkeder innvilget støtte fra forskningsmidler fra Konkurransetilsynet. Prosjektet er i avslutningsfasen nå, sier sjeføkonom Jan Yngve Sand i Konkurransetilsynet til Anbud365 (foto: Konkurransetilsynet).

Skriv ut artikkelen

– Utvikling av gode metoder og tester for å avdekke mulig kartellvirksomhet er en prioritert oppgave i Konkurransetilsynet. Arbeid knyttet til metoder og tester for avdekking av kartellvirksomhet er noe vi følger nøye med på. Dette fastslår sjeføkonom Jan Yngve Sand i Konkurransetilsynet overfor Anbud365. Han kommenterer en svensk studie knyttet til en metode som kna avdekke mulig kartellvirksomhet i offentlige anskaffelser.

Anbud365 omtalte nylig en svensk studie som gjaldt metoder for sporing av kartellvirksomhet i offentlige anskaffelser. Metoden ble utviklet i forbindelse med verifisering av ulovlig samvirke ved det såkalte asfaltkartellet i Sverige. Senere er den også testet på renholdsbransjen. Dosent Johan Lundberg sammen med andre forskere ved Handelshögskolan ved Umeå universitet og Södertörns högskola utviklet metoden for noen år siden.

Den dokumenterte metoden kan avdekke mulig kartellvirksomhet i offentlige anskaffelser, og Anbud365 tok kontakt med Konkurransetilsynet her hjemme for å få en kommentar til meldingen om metoden.

Norske prosjekter tilknyttet kartellavdekking

– Konkurransetilsynet er kjent med den forskningen som er gjort i Sverige, men har ikke gått inn i detaljer i den svenske studien, slår sjeføkonom Jan Yngve Sand fast. Tilsynet kjenner også til at det utføres liknende type forskning i en rekke andre land og internt hos en rekke nasjonale konkurransetilsyn, herunder også her hos oss i Konkurransetilsynet hvor vi har hatt to større interne prosjekter knyttet til kartellavdekking.

Sand forteller at i forbindelse med utlysning av forskningsmidler fra Konkurransetilsynet i vår, var et av temaene som var spesielt nevnt “Bruk av data for markedsovervåkning og kartellavdekking, inkludert i offentlige innkjøp”.

Prosjekt i sluttfasen

– Noen forskningsprosjekter på denne typen tema har også fått støtte fra forskningsmidler fra Konkurransetilsynet. I 2019 fikk et prosjekt knyttet til analyser av anbudssamarbeid i private og offentlige innkjøpsmarkeder innvilget støtte. Prosjektet er i avslutningsfasen nå. I tillegg ble et forskningsprosjekt knyttet til utvikling av metoder for avdekking av ulovlig samarbeid ble innvilget også i årets tildeling av forskningsmidler, fremholder Sand, og:

– Arbeid knyttet til metoder og tester for avdekking av kartellvirksomhet er noe vi følger nøye med på. Utvikling av gode metoder og tester for å avdekke mulig kartellvirksomhet er en prioritert oppgave i Konkurransetilsynet.

Bli den første til å kommentere på "Høyprioritert oppgave å utvikle metoder og tester til å avdekke kartellvirksomhet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.