Industri-krav om å skjerpe 30%-vektleggingen av miljø

Anbud365: Industri-krav om å skjerpe 30%-vektleggingen av miljøDirektør Ole Børge Yttredal i Norsk Industri ar overrakt industriens anbefalinger for sirkulær økonomi til statsråd Sveinung Rotevatn i Klima- og miljødepartementet. (foto: Norsk Industri).

Skriv ut artikkelen

Norsk Industri er positive til forskriftens vektlegging av miljø som tildelingskriterium. Men, erfaringen er at forskriften ikke fungerer etter hensikten, skriver NHO-foreningen Norsk Industri i sine anbefalinger til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Fremdeles vektlegges ofte pris på innkjøpstidspunktet for høyt i anskaffelsene, på bekostning av elementer som kvalitet, innovasjon og miljø. Forskriftsregelen bør derfor innskjerpes og gjøres mer forpliktende, slik at miljø alltid skal vektlegges minst 30% ved offentlige innkjøp.

Krav fra offentlige innkjøpere er et svært godt virkemiddel for å påvirke samfunnsutviklingen i ønsket retning, for eksempel å nå miljøpolitiske målsetninger og å fremme seriøsitet i arbeidslivet. Gode offentlige innkjøp er også viktig for å skape et hjemmemarked for miljøvennlige og innovative produksjonsprosesser, heter det. Innovasjon og miljø må prioriteres i innkjøpspolitikken slik at norske industribedrifter som vinner leveranser til det offentlige også styrker seg i det globale teknologikappløpet som nå pågår, slår Norsk Industri fast.

Må samarbeide med industrien

Regjeringen har iverksatt et arbeid for å utarbeide en handlingsplan for å øke andelen klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser. Dette arbeidet må skje i samarbeid med industrien. Dessuten har Direktoratet for IKT og forvaltning (Difi) – Digitaliseringsdirektoratet i dag – utarbeidet verktøyet «Kriterieveiviseren» som gir forslag til formuleringer til krav til miljø og sosialt ansvar som kan stilles i en anskaffelsesprosess.

Kriteriesett for nye områder

– Vi har gode erfaringer med å delta i Difis (Digitaliseringsdirektoratets) ekspertgrupper som gir innspill til kriteriesettene. Samarbeid på bransjenivå om konkrete produkt- og tjenestesegmenter gir resultater, skriver Norsk Industri, og mener at en strategi for sirkulær økonomi må inneholde en forsert satsning på utarbeidelse av kriteriesett for nye områder og vektlegge kriterier som gjør det enkelt å vektlegge sirkulær økonomi ved innkjøp.

Kravet om 30% må skjerpes

Iht. dagens forskrift om offentlige anskaffelser (§ 7-9) skal «oppdragsgiveren legge vekt på å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger ved sine anskaffelser. Oppdragsgiver kan stille miljøkrav og kriterier i alle trinn av anskaffelsesprosessen der det er relevant og knyttet til leveransen. Der miljø brukes som tildelingskriterium, bør det som hovedregel vektes minimum 30%. Norsk Industri ber om at forskriftsregelen innskjerpes og gjøres mer forpliktende, slik at miljø alltid skal vektlegges minst 30% ved offentlige innkjøp.

Bli den første til å kommentere på "Industri-krav om å skjerpe 30%-vektleggingen av miljø"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.