Innkjøper, kemner og politi i Drammen i felles kamp mot arbeidslivskrim

Anbud365: Innkjøper, kemner og politi i Drammen i felles kamp mot arbeidslivskrimFra venstre - daglig leder hos Kemneren i Drammensregionen, Annett Henriksen, ordfører Tore Opdal Hansen (t.v) og Morten Deol, innkjøpssjef i Drammen kommune (foto: Drammen kommune).

Skriv ut artikkelen

Drammen kommune går i front for å forebygge arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Et unikt samarbeid mellom kommunen, Kemneren i Drammensregionen og politiet skal sikre at kommunen kun benytter seriøse aktører når varer og tjenester kjøpes inn.. Samarbeidsavtalen mellom kommunen, Kemneren og politiet dreier seg blant annet om innhenting av skatte- og lønnsinformasjon på tilbydere og potensielle leverandører.

– Det skjer overalt, og vi må ta vårt samfunnsansvar. Vi må rydde opp i uhumskhetene der ute, sier Morten Deol, som er innkjøpssjef i Drammen kommune. Han snakker om arbeidslivskriminalitet. Kriminalitet som skjer der ute i det stille og som kan være vanskelig å oppdage. Det kan være firmaer som eksempelvis unnlater å betale skatter og avgifter eller ikke følger arbeidsmiljøloven.

Deol er opptatt av at kommunen skal være kravstore når kontrakter inngås. – Vi skal bare bruke og støtte opp om de seriøse aktørene og sørge for at de useriøse ikke få innpass i Drammen kommune. Vi skal være ambisiøse og jobbe målrettet for å bekjempe arbeidskriminalitet, sier han, og poengterer at det er viktig å samarbeide på tvers av etatene.

Alle leverandører skal kontrolleres

For å sikre at det bare er seriøse aktører som benyttes av Drammen kommune, skal alle leverandører og underleverandører kontrolleres nøye. Og da er samarbeidet med Kemneren svært viktig. – Kemneren sitter på kompetanse og informasjon vi ikke har, sier Deol som omtaler samarbeidet med Kemneren og politiet som Drammensmodellen.

Basert på fullmakter gir Kemneren opplysninger om blant annet restanser (ubetalt skatt/avgift) og innrapportering av lønnsforhold, eller manglende sådan. Kemneren besitter også kontrollfaglig kompetanse som kommunens innkjøpere har nytte av i kontraktsoppfølgingen. – Når opplysninger som er gitt i tilbud til Drammen kommune kontrolleres under utførelsen av arbeidet, øker sannsynligheten for at feil og avvik oppdages, samtidig som det har en god forebyggende effekt, sier Annett Henriksen, som er daglig leder hos Kemneren i Drammensregionen. – Gjennom dette arbeidet bidrar Drammen kommune direkte inn i regjeringens satsing mot arbeidslivskriminalitet og fremmer et seriøst arbeidsmarked med like konkurransevilkår, sier hun.

Ingen avvik av kriminell karakter

Så langt har Kemneren gjennomført en rekke kontroller for Drammen kommune og flere er bestilt. I ti av kontrollene ble det avdekket avvik. Ingen av avvikene er av kriminell karakter, men dreier seg i hovedsak om HMS-kort, noe som anses som nokså alvorlig.

Arbeidslivskriminalitet er et raskt økende og alvorlig samfunnsproblem som må forhindres dersom ikke samfunnsstrukturene over tid skal bryte sammen. Kommunens anskaffelser anses som det mest effektive virkemidlet i bekjempelsen av denne formen for kriminalitet, og fra politikernes side er dette et område med høy prioritet. – Vi skal være med aktivt i arbeidet med å bekjempe arbeidslivskriminalitet, sier ordfører Tore Opdal Hansen, som legger til at slike samarbeid også vil være med på å øke bevisstheten og kunnskapen i egen innkjøpsavdeling.

Politiet er med

Nå er også samarbeidet med politiet i gang. Politioverbetjent Jarl Martin Pedersen er næringslivskoordinator i Sør-Øst politidistrikt, og han forteller at politiet har nyttig praktisk informasjon som kommunen kan ha nytte av i jobben mot arbeidslivskriminalitet: – I politiet har vi informasjon om straffedømte og annen informasjon som vi innenfor rammen av våre formelle regler kan dele med kommunen. Kommunen kan bruke denne informasjonen til å redusere risikoen for arbeidslivskriminalitet i sine innkjøpsprosjekter.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøper, kemner og politi i Drammen i felles kamp mot arbeidslivskrim"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.