Innkjøpsmakt sentralt verktøy i kommunenes bidrag til grønn omstilling

Anbud365: Innkjøpsmakt sentralt verktøy i kommunenes bidrag til grønn omstillingGunn Marit Helgesen er styreleder i KS, der landstinget nettopp har vedtatt viktige prioriteringer bl.a. knyttet til grønn omstilling. Bruk av innkjøpsmakten står sentralt (foto: KS).

Skriv ut artikkelen

Kommune-Norge spiller en nøkkelrolle i arbeidet med grønn omstilling, og i verktøykassen er innkjøpsmakten sentral. Det fremgår av de nylig vedtatte prioriteringene for kommunesektoren i årene fremover. Bruk innkjøpsmakten bevisst og strategisk, heter det i dokumentet som kommune-Norge står sammen om.

Landstinget i KS er kommunesektorens mest representative politiske forsamling. Der sitter representanter for de nye kommunestyrene og fylkestingene. I sitt møte nylig vedtok landstinget kommunesektorens prioriteringer for perioden 2024-2027. Landstinget stiller seg bak utfordringsbildet i dette dokumentet og står sammen om de politiske ambisjonene og prioriteringene som er nødvendig, heter det.

Grønn fremtid

Under hovedpunkt 5 «Grønn fremtid». Der heter et bl.a. at kommuner og fylkeskommuner vil bruke innkjøpsmakten bevisst og strategisk. Det betyr:

  • skape innovasjon og grønne løsninger gjennom anskaffelser, og utnytte mulighetene som ligger i anskaffelsesregelverket og virkemiddelapparatet til å
  • kjøpe bedre produkter og tjenester
  • være aktiv markedsutvikler for bærekraftige løsninger, gjerne i samarbeid med andre kommuner
  • være bevisst teknologiens og produksjonsforholdenes påvirkning på klima, miljø og sosiale forhold
  • anskaffe utslippsfrie løsninger i kollektivtransporten

Også under et annet av prioriteringslistens punkt om «grønn fremtid» trekkes anskaffelser frem som aktuelt verktøy:

  • bidra til sirkulære løsninger og verdikjeder, både i egne virksomheter og i lokalsamfunnet, gjennom planlegging, anskaffelser, aktiv eierstyring og samarbeid med ulike aktører i lokalsamfunnet

Klimakrisen og naturkrisen løses i sammenheng, skriver KS i dokumentet. Som arbeidsgiver, samfunnsutvikler, myndighetsutøver, tjenesteyter, innkjøper, eier og drifter har kommunesektoren viktige roller i dette arbeidet.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøpsmakt sentralt verktøy i kommunenes bidrag til grønn omstilling"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.