Innkjøpssenter-suksess borger for milliardinnsparinger for staten

Anbud365: Innkjøpssenter-suksess borger for milliardinnsparinger for statenEn interessert kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner lytter til Difi-direktør Steffen Sutorius som redegjør for hvilket potensial som ligger i Statens innkjøpssenter. Direktør Helge Clem i Politiets fellestjenester til høyre.

Skriv ut artikkelen

Den rykende ferske statlige fellesavtalen for forbruksmateriell fikk Difi-direktør Steffen Sutorius til å ta frem glasskulen da avtalen ble presentert. Dersom Statens innkjøpssenter fortsetter i samme spor ved de kommende avtalene, kan det bli snakk om milliardbesparelser for staten etter hvert, konstaterte han. Og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner gledet seg over å kunne få milliardtilskudd overført fra kjøp til velferdstjenester.

Den årlige verdien av forbruksmateriell-avtalen er estimert til mellom 350 og 500 millioner kroner. Besparelsen er anslått til 90 mill årlig. Tre leverandører ble tildelt kontrakt – Staples Norway AS (50% av kontraktsverdien), Lyreco Norge AS (30% av kontraktsverdien) og Maske AS (20% av kontraktsverdien). De skal, gitt ingen endringer dukker opp i eller etter karensperioden, levere forbruksmateriell til 190 statlige virksomheter. Avtalene som inngås er obligatoriske for alle statlige forvaltningsorganer i sivil sektor.

Karenstiden utløper 15. september kl.1600. Klager som måtte komme, heter det, vil bli behandlet raskt og i tråd med regelverket, slik at avtalene kan signeres og tas i bruk så snart som mulig.

Seks tilbud

Det kom seks tilbud og tildelingskriteriene var pris (60%), kvalitet (25%) og miljø (15%). Priskriteriet hadde to underkriterier – netto innkjøpspris for standardsortiment og påslag (90%) og påslag for opsjoner (10%). Kvalitet omfattet avtaleimplementering og – oppfølging, og miljø: Vektet andel miljøvennlige produkter i standardsortimentet (60%) og lavest mulig miljøbelastning gjennom distribusjon av leveransen (40%).

Forbruksmateriell er knyttet til kontorrekvisita, datarekvisita, renholdsprodukter og kantineprodukter. Produkter som er spesifikke for oppdragsgivere innen områdene enkle grafiske produkter, profileringsartikler og tilpassede stempler inngår som opsjon.

Staples Norway er den norske avdelingen av amerikanskbasert Staples Inc. Lyreco Norge tilsvarendeavdeling av franske Lyreco. Maske er et trøndersk familieforetak.

Små og mellomstore?

I forbindelsen med etableringen av Statens innkjøpssenter innvendte flere at dette ville bety at små og mellomstore bedrifter ikke ville ha kapasitet og/eller distribusjonsnett til å kunne betjene landsdekkende avtaler. Av de seks tilbyderne i konkurransen varierte antallet ansatte fra 4 til nærmere 300, ifølge nettbaserte opplysninger fra firmaer som spesialiserer seg på selskapsinformasjon. Av de tre som ikke nådde opp, var de to med minst antall ansatte, ifølge samme kilde. Den tredje av de avviste var imidlertid tilbyderen med nestflest ansatte.

Den enkeltvirksomheten som vil spare aller mest på felles innkjøp av forbruksmateriell er Politiet. Sammenlignet med tidligere års forbruksmønster anslår Difi at politiet kan spare inntil 10 mill kroner årlig på avtalen. Et stilisert regnestykke tilsier at dette kan tilsvare 10 nye politibiler årlig. Direktør Helge Clem ved Politiets fellestjenester henledet oppmerksomhet mot politireformen da avtalen ble presentert i år. Vi trenger å fristille penger til politifaglige oppgaver, sa han, og var godt fornøyd med hva innkjøpssenteret hadde fått til.

Flere avtaler

Og det er flere avtaler på gang. Snart skal Statens innkjøpssenter velge hvem som skal levere reisebyråtjenester til staten. Deretter følger avtaler om felles innkjøp av telefonitjenester, internrevisjon, PC-er og mobiltelefoner. Når alle disse avtalene er i full drift, vil de totale innsparingene bli vesentlig høyere.

Se også: Pangstart for nytt innkjøpssenter, første avtale sparer staten for 90 mill årlig

Bli den første til å kommentere på "Innkjøpssenter-suksess borger for milliardinnsparinger for staten"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.