Innovasjon Norge vil ha leverandørutviklingsprogrammet under sine vinger

Anbud365: Innovasjon Norge vil ha leverandørutviklingsprogrammet under sine vingerHåkon Haugli, adm. dir i Innovasjon Norge, vil konsolidere DogA (Design og arkitektur Norge) og Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) i Innovasjon Norge (foto: Astrid Waller)

Skriv ut artikkelen

Hvis Innovasjon Norge får det som de vil, samler de DogA (Design og arkitektur Norge) og Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) under sine vinger. LUP har i dag det vesentligste av sitt sekretariat tilknyttet NHO, med KS, Difi og NHO som programeiere sammen med Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Ifølge Innovasjon Norge vil en slik konsolidering bl.a. styrke den økende innsatsen som gjøres innen etterspørselsdrevet innovasjon særlig i forbindelse med innovasjonskompetansen og prosessveiledningen.

Innspillet fra Innovasjon Norge finnes her «Områdegjennomgang av det næringsrettede virkemiddelapparatet. Helhetlig anbefaling om innretning og organisering av det næringsrettede virkemiddelapparatet».

Bakgrunnen for innspillet er at Nærings- og fiskeridepartementet har invitert til slike i forbindelse med en konsulentrapport. Den ble i høst levert departementet og inneholder anbefalinger om innretning og organisering av det næringsrettede virkemiddelapparatet.

Regjeringen startet i 2018 en helhetlig gjennomgang av det næringsrettede virkemiddelapparatet. Regjeringen vil, heter det, jobbe videre med oppfølging av rapporten og de innspill som har kommet i 2020.

Stimulere til innovasjon

Innovasjon Norge deler virkemiddelgjennomgangens analyse om at virkemiddelapparatet i større grad må være organisert for å bidra til å løse dagens samfunnsutfordringer. Det offentlige, heter det, må bidra til å åpne nye markeder for bedriftene ved å stimulere til innovasjon både gjennom innovative innkjøp, regelverk og standarder. 

Innovasjon Norge stiller seg bak forslaget om å konsolidere DogA (Design og arkitektur Norge) og Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) i Innovasjon Norge. Dette, skriver Innovasjon Norge i sitt innspill, vil kunne styrke den økende innsatsen som gjøres innen etterspørselsdrevet innovasjon og systeminnovasjon i Norge. Dette gjelder særlig i forbindelse med innovasjonskompetansen og prosessveiledningen som er nødvendig overfor offentlige prosjekteiere innenfor ordningen innovasjonspartnerskap, men også i bærekraftig by og stedsutvikling.

Sterkt supplement

En integrasjon av både LUP og DogA vil av disse grunner være et sterkt supplement til Innovasjon Norges arbeid på området og vil kunne være basen for et sterkt miljø på systemdesign i Norge, slår Innovasjon Norge fast. DogA har som formål å fremme forståelse for, kunnskap om og bruk av design og arkitektur fra et nærings- og samfunnsmessig perspektiv. LUP har i dag det vesentligste av sitt sekretariat tilknyttet NHO, med KS, Difi og NHO som programeiere sammen med Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Innovasjon Norge mener at forslaget om å konsolidere etterspørselsdrevne virkemidler, især offentlige anskaffelser, vil føre til at man i større grad kan ta ut synergier, og dette er derfor et tiltak som vil sette fart på arbeidet med å stimulere etterspørselssiden i Norge. Dersom norsk potensial skal tas fullt ut vil det kreve endringer i innsats og organisering i virkemiddelapparatet. Dette innebærer også en økt satsing på offentlig-private innovasjonspartnerskap, der offentlige virksomheter og behovseiere etterspør innovative og skalerbare løsninger på store samfunnsutfordringer. 

Bli den første til å kommentere på "Innovasjon Norge vil ha leverandørutviklingsprogrammet under sine vinger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.