Innovativ anskaffelse: KI skal gi enklere innkjøpshverdag

Anbud365: Innovativ anskaffelse KI skal gi enklere innkjøpshverdagAnska, fra venstre: Maaikel Reiber, Mohammad Irfan Ahmad, Nina Helene Pedersen Rørmark og Raymond Bråten. Kjersti Granaasen, LUP (leverandørutviklingsprogrammet) i midten (foto: LUP).

Skriv ut artikkelen

Innkjøperne i store Østlands-fylker melder om stadig mer utfordrende hverdag der medarbeidere skal håndtere en økende strøm av data, politiske vedtak og endrede krav – med knappe ressurser. Sammen med Leverandørutviklingsprogrammet har derfor Anskaffelser i Akershus, Buskerud og Østfold Kommunalt Oppgavefellesskap (Anska) nå tatt ansvar. En innovativ anskaffelsesprosess er i gang for å legge til rette for en mer digital hverdag som ved bruk av KI kan bidra til forenkling av arbeidshverdagen og flyt i prosesser.

KI får stor oppmerksomhet i disse dager, – og spås, ifølge Digital Norway, å kunne utgjøre enorme verdier for norsk næringsliv gjennom effektivisering og forenkling av arbeidsprosesser. Så bør vel det samme gjelde for offentlige virksomheter, heter det i et blogginnlegg på innovativeanskaffelser.no. Den største faren er kanskje om anskaffelsesmiljøene havner “bakpå”.

Stadig mer utfordrende hverdag

Anska melder om en stadig mer utfordrende hverdag der medarbeidere skal håndtere en økende strøm av data, politiske vedtak, endrede krav og knappe ressurser. Derfor har de sammen med LUP (Leverandørutviklingsprogrammet) igangsatt en innovativ anskaffelsesprosess for å tilrettelegge for en mer digital hverdag som ved bruk av KI kan bidra til forenkling av arbeidshverdagen og flyt i prosesser.

– Innledningsvis skal vi gjennom arbeidsgruppen jobbe med å identifisere hvilke av arbeidsprosessene som gir mulighet for de største gevinstene, sier Raymond Bråten, daglig leder i Anska, til innovativeanskaffelser.no. Deretter skal de invitere leverandørmarkedet til dialog for å få innspill til hvordan behovene kan løses. Dette er planlagt til høsten 2024.

Komplekst bilde

Anska har kartlagt de mest vesentlige arbeidsprosessene i sin hverdag: strategisk utvikling, innkjøpsanalyse, anskaffelser og kontraktsforvaltning. Disse prosessene skal også settes inn i et helhetlig rammeverk med fylkeskommunenes innovasjons- og utviklingsprosesser, tjenesteområder, finansielle prosesser og politiske vedtak for å nevne noen. Det totale bildet er komplekst.

Leverandørene må involveres tidlig i prosessen så vi kommer godt ut fra startgropa, heter det fra Anska i blogginnlegget. Gjennom markedsdialogen får leverandører, akademia og andre interessenter unik mulighet til å bidra, slik at de sammen kan finne bedre løsninger for alle områder som omfattes av anskaffelses-faget.

All kunnskap skal deles

Fylkeskommunene og kommunene har i store trekk de samme oppgavene og utfordringene. Derfor vil all kunnskap og innsikt fra prosessen deles, fremheves det, bl.a. gjennom LUPs partnernettverk.

Bli den første til å kommentere på "Innovativ anskaffelse: KI skal gi enklere innkjøpshverdag"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.