Innspill til Mæland: Spesialhjelp for SMB og mer kommune-samarbeid

Anbud365: Innspill til Mæland: Spesialhjelp for SMB og mer kommune-samarbeidNæringsminister Monica Mæland får innspill til den planlagte stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Kommunene må samarbeide mer om anskaffelsene, og det bør etableres en spesialordning – en produktevaluering – for å hjelpe småbedriftene inn på de store offentlige markedene. Dette er et par av de aller første innspillene som næringsminister Monica Mæland har fått inn til vurdering i forbindelse med den varslede stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser. Anbud365 har sett nærmere på noen av disse innspillene.

For en tid tilbake inviterte næringsministeren til dialog om denne meldingen. Meldingen ventes fremlagt neste vår, og det skal være et policydokument. Gjennom meldingen ønsker Nærings- og fiskeridepartementet å legge til rette for effektivisering og profesjonalisering av offentlige anskaffelser. I tillegg skal ulike samfunnshensyn som er nedfelt i regelverket ivaretas. Fristen for innspill var 29. april – fortrinnsvis.

Kristiansund kommune

Blant disse var Kristiansund kommune, som slår til lyd for mer samarbeid mellom kommunene fordi de fleste anskaffelsene i én kommune også gjøres i andre. Erfaringsdeling er en måte, planlegging og samkjøring på tvers av organisasjoner en annen. Synliggjøring av beste praksis, f.eks. gjennom flere eksempler på anskaffelser.no er en tredje mulighet. – Vi bør ikke være engstelige for å dele så mye som mulig, da dette etter vår mening driver innovasjon, heter det.

Statsbygg

Fra Statsbygg advares det bl.a. mot å bruke meldingen til å komme med antakelser om negative effekter ved det nye regelverket. Det er for tidlig å evaluere effekten av endringene, heter det. Det er potensial for effektivisering, og de nye dialogmulighetene kan i den forbindelse bidra til færre situasjoner med avlysning/avvisning av tilbud. Statsbygg mener også det innenfor IKT-området er grunn til å se hvordan statlig sektor som helhet kan utnytte konkurranseposisjonen ved kjøp av utstyr og lisenser.

En leverandør …

En leverandør har også meldt seg tidlig med sine innspill. Det er legemiddelprodusenten Biogen. Et hovedpoeng for dem er at det eneste klare målet i dag synes å være lavest mulig pris, uavhengig av hvordan det billigste produktet er fremstilt. Det er hverken nærings- eller innovasjonsfremmende, skriver leverandøren tydelig adressert til Sykehusinnkjøp/Legemiddelsamarbeidinnkjøp (LIS). Biogen vil at kontraktstildelingen skal være tuftet på et etterrettelig grunnlag, at konkurransen fremmer innovasjon og næringsliv, og at bærekraftig produksjon fremmes ved å fokusere på hele produksjonsprosessen.

… og en privatperson

En privatperson har dessuten meldt inn sine synspunkter til innhold i stortingsmeldingen. Han skriver at de store statlige og halvstatlige virksomhetene i stor grad er utilgjengelige for små aktører og leverandører. Det kreves så mye dokumentasjon, sertifiseringer og referanser som det ikke er mulig å få før man har fått tilgang. Greit at det skal være strengt og å ha krav som må møtes, skriver han, men uten at man får en sjanse overlates disse markedene i all hovedsak til store aktører – eller til enkelte «hoff-leverandører». Privatpersonen slår til lyd for produktevalueringer fra mindre, norske foretak for å gi dem en sjanse uten at de avvises før de har fått prøvd seg som leverandører.

Bli den første til å kommentere på "Innspill til Mæland: Spesialhjelp for SMB og mer kommune-samarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.