Innsynskrav: Ingen lysning i sikte for innkjøpernes arbeidspress

Anbud365: Innsynskrav Ingen lysning i sikte for innkjøpernes arbeidspressNæringsminister Iselin Nybø (t.v) venter fortsatt på at justis- og beredskapsminister Monica Mælands departement skal bli ferdig med å evaluere offentleglova, men det drøyer. Den pågående pandemien bidrar også til at det tar tid.

Skriv ut artikkelen

To år etter at Anbud365 avdekket offentlige innkjøperes meget krevende arbeidsbelastning forbundet med innsynskrav, spurte vi myndighetene om noe er på gang (se svarene nederst i saken), men det var det ikke. Justis- og beredskapsdepartementet (JD) skal gjøre seg ferdig med evalueringen av offentleglova først. Samme svar som for et år siden. Løftet var at temaet skulle drøftes i stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser, men så skjedde ikke. Så kom pandemien, og JD kan da ikke si noe om når evalueringen blir ferdig.

I 2018 gjennomførte Anbud365 en omfattende undersøkelse blant offentlige innkjøpere for å avdekke omfanget av arbeid når det gjelder praktisering av innsynskrav. Resultatet viste at dette var svært ressurskrevende, ikke minst i forbindelse med sladding. Vi tok dette opp med daværende statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Magnus Thue, som svarte:

– Når det gjelder ressursbruken knyttet til håndteringen av innsynsadgangen, vil det være blant de momentene vi tar sikte på å drøfte i den kommende meldingen, forteller statssekretær Thue. Vi må finne en gyllen middelvei – balansere best mulig praksis når det gjelder innsyn med en mest mulig effektiv ressursbruk, der ikke minst tidsbruken knyttet til dette med sladding, skal vies oppmerksomhet.

Stortingsmeldingen 

I stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser i fjor, ble dette med arbeidsbelastningen ifm innsyn nevnt. Men ikke særlig mer. Det ble henvist til evalueringen av offentleglova i regi av Justis- og beredskapsdepartementet

Evalueringen av offentleglova (Oxford Research) tok blant annet for seg problemstillinger knyttet til tidsbruk og store mengder innsynssaker. Innsyn i anskaffelsessaker ble også omtalt.

Etter evalueringen 

I et intervju med Thue 22. mai i Anbud365 i fjor svarer han bl.a. følgende på vårt oppfølgende spørsmål om arbeidsbelastningen knyttet til håndteringen av innsynskrav ifm anskaffelser ():

– Justisdepartementet har gjennomført en evaluering av offentleglova. Det er naturlig at regjeringen ser nærmere på de spesifikke utfordringene ved innsyn i offentlige anskaffelser i oppfølgingen av denne evalueringen.

Nærings- og fiskeridepartementet

Anbud365 ville nå vite om det skjer noe, og spurte Nærings- og fiskeridepartementet, som svarer:

«Det er et viktig tema som Anbud 365 tar opp her. Justis- og beredskapsdepartementet arbeider fremdeles med oppfølgingen av evalueringen av offentleglova fra Oxford Research. På nåværende tidspunkt foreligger det ingen avklaring når det gjelder hva som vil bli sendt på høring eller fremmet av forslag. Dette gjelder både innsyn i anskaffelsessaker og andre spørsmål knyttet til innsyn.»

Justis- og beredskapsdepartementet

Da måtte vi spørre Justis- og beredskapsdepartementet hvordan det går med evalueringen av offentleglova etter dette. Slik svarte dette departementet:

«Justis- og beredskapsdepartementet jobber med å følge opp evalueringen av offentlighetsloven. Arbeidet er omfattende, og det tar derfor tid å følge opp dette. På grunn av den pågående pandemien, har arbeidet med offentlighetsloven måttet vente. Vi kan per nå ikke nå si hva som kommer av nye høringer, eller hva som vil bli fremmet for Stortinget.»

Bli den første til å kommentere på "Innsynskrav: Ingen lysning i sikte for innkjøpernes arbeidspress"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.