Kan bli deler av ny anskaffelseslov – nye forslag kommer 16. mai

Anbud365: Kan bli deler av ny anskaffelseslov - nye forslag kommer 16. mai16. mai kl. 0900 overleverer professor Halvard Haukeland Fredriksen, leder av Anskaffelsesutvalget, deres delutredning nr. 2 til næringsminister Cecilie Myrseth. Kort tid etterpå kan du lese om forslagene i utredningen her på Anbud365 (foto/Myrseth: NFD/David Berg Tvetene, Fredriksen. UiB).

Skriv ut artikkelen

Dagen før 17. mai legger Anskaffelsesutvalget på bordet siste del av sin utredning, del 2. Det skjer på morgenkvisten, og du kan se frem til en fyldig dekning her på Anbud365. Kikk innom i halv ti-ti tiden 16. mai, så blir du oppdatert om den siste pilaren som skal gi grunnlag for en ny anskaffelseslov – trolig enten fra juli 2025 eller 1. januar 2026. Men først skal også delutredning 2 fra utvalget ut på høring.

Det var daværende næringsminister Jan Christian Vestre som antydet de ambisiøse tidspunktene for ny lov. Det gjorde han da Anskaffelsesutvalgets første utredning kom sist høst. Om den nye næringsministeren, Cecilie Myrseth, har samme ambisjoner, vites ikke ennå. Men det er jo i samme regjeringen …

Seks temaer

Ifølge mandatet skal delutredning nr. 2 omfatte disse seks temaene:

• Hvordan regelverket kan endres for å skjerpe kravene til åpenhet om eierskap og skatt i offentlige anskaffelser. Utvalget skal også utrede om offentlige innkjøpere bør sette offentlig land-for-land-rapportering som vilkår i større anskaffelsesprosesser.
• Endringer som sikrer at offentlige anskaffelser har en utforming og størrelse som gjør det mulig for lokale og regionale aktører å delta i konkurransen om hele eller deler av oppdraget, og adgangen til å velge lokale og regionale leverandører, innenfor det EØS-rettslige handlingsrommet.
• Innretningen av erstatningsreglene.
• Endringer i avvisningsreglene.
• Hvordan regelverkets geografiske virkeområde kan klargjøres.
• Tydeliggjøre muligheten for å stille krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser for å ivareta beredskapshensyn og nasjonale sikkerhetsinteresser.

Den første delutredningen

Blant de temaene som har vært mye diskutert i etterkant av utvalgets første delutredning er dels forslaget om å lage en stor, bred lov og droppe forskrifter. Et annet tema er utvalgets tommel ned for næringsminister Vestres regel om minimum 30% vekting av miljø- og klimakrav. Utvalgets forslag er å ta utgangspunkt i ytelsen man skal kjøpe i stedet. Mens dette forslaget er basert på dokumentasjon i innstillingen, finnes ingen forarbeider for Vestres vektingsregel.

Bli den første til å kommentere på "Kan bli deler av ny anskaffelseslov – nye forslag kommer 16. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.