Kan få millioner for å satse på innovative og før-kommersielle anskaffelser

Anbud365: Kan få millioner for å satse på innovative og før-kommersielle anskaffelserSom en stor innkjøper kan offentlig sektor gjennom innovative anskaffelser og innovasjonspartnerskap skape spennende og nyskapende tjenester i samarbeid med privat sektor. Det kan gi gode løsninger for små og store kommuner, i byene og i distriktene, sier kommunal- og moderniseringsminister, Monica Mæland.

Skriv ut artikkelen

Det er nå klart for milliondryss til innovative prosjekter. Innovasjon Norge og Norges forskningsråd lyser ut 100 millioner kroner til samarbeidsprosjekter mellom bedrifter og offentlige virksomheter. Det kan søkes om støtte til både innovasjonspartnerskap (mellom fire og åtte prosjekter) og før-kommersielle anskaffelser (inntil åtte prosjekter). Før søknadsfristen løper ut er det i gang en landsomfattende møteserie med formål å spre informasjon om de mulighetene det nå åpnes for.

De søker modige og ambisiøse norske kommuner og etater på jakt etter helt nye måter å løse betydelige samfunnsutfordringer på.

Pengene kommer fra Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Innovasjon Norge og Forskningsrådet vil til sammen støtte ca. 10 – 15 prosjekter på forskjellig størrelse.

Mulighetene

Innovasjon Norge vil gi støtte til innovasjonspartnerskap. Mellom 4-8 prosjekter vil få økonomisk og rådgivende støtte til innovasjonspartnerskap. Rammen på den økonomiske støtten vil være fra 5-15 millioner per prosjekt.

Forskningsrådet vil gi støtte til før-kommersielle anskaffelser – en fremgangsmåte som benytter seg av FoU-unntaket i anskaffelsesregelverket. Inntil 8 prosjekter vil få økonomisk og rådgivende støtte til forprosjekter. Rammen for støtten til forprosjektene vil være inntil 250 000 koner. Av disse vil inntil 3 få midler til et hovedprosjekt. Hovedprosjektene vil finansieres med 5-10 millioner for å gjennomføre en før-kommersiell anskaffelse.

Skisse på maks fem sider

Søkerne skal levere en skisse på maks fem sider inkludert referanser. Skissen skal ikke ha vedlegg. Frist for skisseinnlevering er 10. april 2019 (kl. 13.00). Et rådgivende panel av eksperter vil vurdere søknadene. Evalueringen legger vekt på forventet verdiskapning i næringslivet, samfunnsøkonomisk effekt og kvalitetsforbedring i offentlige oppgaver.

Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Difi og Leverandørutviklingsprogrammet inviterer dessuten alle interesserte søkere til informasjonsmøter om utlysningen. Listen over slike møter er: Tromsø: 19. mars, Bergen: 6. mars, Molde: 6. mars, Kristiansand: 12. mars, Oslo: 14. mars, Hamar: 12. mars og Lillehammer: 12. mars.

Det var møter i Stavanger og Trondheim i februar. Flere møter kommer til etter hvert.

Eksempler

Ni innovasjonspartnerskap er i gang. Stavanger kommune var først ute og har inngått partnerskap med to bedriftskonsortier som skal utvikle en aktiviseringsrobot og en smart rullator for å bidra til aktivisering og egenmestring blant eldre.

Gjesdal kommune er med i FABULOS prosjektet som er et før-kommersielt anskaffelsesprosjekt finansiert gjennom EUs rammeprogram Horisont 2020. Partnerne (samarbeidsbyene) skal sammen anskaffe FoU for prototyping og testing av smarte systemer som er i stand til å drive en flåte med selvkjørende minibusser.

Andre prosjekter som er gjennomført som før-kommersielle anskaffelser er bl.a. NORADs anskaffelse av en LæringsAPP for syriske barn, Trøndelag fylkeskommunes anskaffelse av utslippsfrie hurtigbåter og NoDig Challenge: Oslo kommunes anskaffelse av gravefri tilkobling til hovedvannledning.

Bli den første til å kommentere på "Kan få millioner for å satse på innovative og før-kommersielle anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.