Kan gi uønskede eksterne inngangsporter til bedriftsverdier i kontrakttiden

Anbud365: Kan gi uønskede eksterne inngangsporter til bedriftsverdier i kontrakttidenAnne-Cecilie Kaltenborn, leder av NHO Service og Handel, understreket på DIALOG2019 at organisasjonen prioriterer bidrag til et ordnet arbeidsliv, kompetansesenter for bransjeinformasjon og utvikling av samarbeid mellom det offentlige og næringslivet. - Dette deler vi mer enn gjerne med innkjøp-Norge, sa hun.

Skriv ut artikkelen

Å opprettholde informasjonssikkerhet for det offentlige er også et innkjøpsspørsmål. Men også motsatt, gjennom sikkerhetsmessige svakheter i begge aktørers informasjonsbehandling kan det gi uønskede eksterne inngangsporter til bedriftsverdier i kontraktens levetid. Det hjelper ikke bare å sikre nye kontraktmuligheter, om ikke bedriftsverdiene beskyttes under hele handelen. Slik oppsummerer spesialrådgiver og advokat Henrik Bjørge i NHO Service og Handel (NHO SH) et av de sentrale foredragene på konferansen Dialog 2019.

Dialog 2019 er et arrangement i regi av NIMA Utdanning og NHO Service og Handel (NHO SH) som samler representanter for Stortinget, innkjøpsmiljøer, leverandører og organisasjoner.

– I år var det tre underliggende temaer for møtet og samtalene mellom innkjøpere og leverandører denne gangen, sier Henrik Bjørge fra NHO SH. Et sentralt mål var å rette søkelyset mot hva andre innkjøpsmodeller vil tilføre kvaliteten i samarbeidet mellom leverandør og kunde. Hvordan kan vi allerede nå “låne” erfaringene fra Best Value Procurement (BVP-metoden). Det er en metode hvor først og fremst kunnskapsdelingen mellom marked og kunde i en avgjørende fase blir profesjonalisert. Kvaliteten på dialogen blir en del av strategien for å nå målene. Den fokuserer også mer på kompetansen hos leverandøren til å løse oppgaven, enn at bedriftene bekrefter at de kan levere på en detaljerte og fastlåste spesifikasjoner.

BVP for alle?

– Alle metoder har sine fordeler og ulemper, men det er flere elementer i BVP som jeg oppfatter som allmenngyldige for samtlige samarbeid mellom leverandører og oppdragsgivere som skal virke over en periode, sier Henrik Bjørge.

Et annet sentralt spørsmål på årets utgave av DIALOG var hvordan bedrifter og innkjøperne møter samarbeidet med økte eksterne trusler mot infrastruktur og bedriftsverdier. Arne Røed-Simonsen i Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) gav innspill til risikofaktorer og hvordan aktører på begge sider kan styrke sitt vern mot eksterne trusler.  Å opprettholde informasjonssikkerhet for det offentlige er også et innkjøpsspørsmål. Men også motsatt, gjennom sikkerhetsmessige svakheter i begge aktørers informasjonsbehandling kan det gi uønskede eksterne inngangsporter til bedriftsverdier i kontraktens levetid. Det hjelper ikke bare å sikre nye kontraktmuligheter, om ikke bedriftsverdiene beskyttes under hele handelen, ifølge Bjørge.

GDPR – og hva er rett kontrakt?

Innkjøp innebærer innsamling av data. Og noe kan omfattes av personvernreglene (GDPR) som f.eks. teknologi som blir benyttet i behandlingen av data og utveksling av personopplysninger. Ikke minst kontrolltiltak rundt lønn- og arbeidsforhold, CV osv. advokatene Oda Hellenes Ekre og Rune Opdahl fra Advokatfirmaet Wiersholm gav en pedagogisk og verdifull presentasjon om hvor i anskaffelsesprosessen vurderingene må tas. Kjell Steffner Advokat, HILL & CO advokatfirma, sammen med foreleser fra NIMA Utdanning, Anders Willand Skumsnes, gav innspill til hva som bør vurderes når man skal finne rett kontrakt. Budskapet var at i snitt ligger standardkontrakter høyt på listen over juridisk kvalitet og at individuelt utviklede kontrakter sjelden når det samme kvaliteter.

Rapportene tyder på at de som deltok på konferansen, var godt fornøyd med Dialog 2019.

Bli den første til å kommentere på "Kan gi uønskede eksterne inngangsporter til bedriftsverdier i kontrakttiden"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.