Kjære Stortinget, vi kommer til å savne gamle §5

Anbud365: Kjære Stortinget, vi kommer til å savne gamle §5– Jeg tror noe av det viktigste med den nye loven er å gi Kofa gebyrmuligheten tilbake siden domstolveien viste seg å ikke fungere, sier Roy Pettersen i Innkjøpskontoret.

Skriv ut artikkelen

– Vi tror vi kommer til å savne mye av innholdet i dagens §5, siden det er så enkelt å vise til og så lett å forstå for de som kanskje ikke jobber med anskaffelser hver dag «se her: det står i loven», sier Roy Pettersen, partner/daglig leder i Innkjøpskontoret AS og kommentator her i anbud365.no. Han ønsker Odd Omland i Stortinget lykke til og håper han klarer å lose lovforslaget vel i havn så fort som mulig.

I Stortingets næringskomite er man i gang med det politiske arbeidet i forbindelse med regjeringens forslag til ny lov om offentlige anskaffelser. Saksordfører er Odd Omland (a).

Gode råd til Stortinget

I forbindelse med Omlands arbeid har vi spurt våre eksperter, vårt kommentatorkorps, om hvilke råd de vil gi: Hva er det absolutt viktigste å ha oppmerksomheten rettet mot under lovarbeidet i Stortinget? I flere artikler de kommende dagene får du vite hva de har på hjertet.

– Jeg tror noe av det viktigste med den nye loven er å gi Kofa gebyrmuligheten tilbake siden domstolveien viste seg å ikke fungere, sier Pettersen. Mange støtter dette. Det er viktig at det får tydelige konsekvenser hvis man bryter reglene. Det har en oppdragende effekt for alle som jobber med offentlige anskaffelser.

Lærlinger 

Pettersen mener at det også blir spennende å se konsekvensene dersom kravet til bruk av lærlinger blir innført. Her vil det bli svært viktig med god kontraktsoppfølging – det er nok en del sovende lærlingebestemmelser i enkelte offentlige kontrakter i dag. Vil det bli bedre, verre eller uendret dersom krav til lærlinger fastsettes i loven?

– Vi ser også av lovforslaget at det vurderes å droppe mange setninger fra lovens §5 som vi ser at vi ofte henter frem og bruker, fremholder han. For eksempel: «Oppdragsgiver skal ikke […] bruke standarder og tekniske spesifikasjoner som et virkemiddel for å hindre konkurranse». Vi snakker ofte om dette i kurs, faggruppemøter og innledende samtaler om anskaffelser. At det står så tydelig i loven gjør det litt enklere for oss å få budskapet gjennom: «det er ikke greit å be om Volvo (eller Samsung, eller NX81-LT». I det nye forslaget skal det bare stå «likebehandling». Det er ikke like konkret.

Vil savne mye av dagens §5

Partnerne i Innkjøpskontoret liker også setningen «Utvelgelse av kvalifiserte anbydere og tildeling av kontrakter skal skje på grunnlag av objektive og ikke-diskriminerende kriterier.» som også er foreslått fjernet og skal liksom erstattes med dette ene ordet «likebehandling».

– Vi tror vi kommer til å savne mye av innholdet i dagens §5, siden det er så enkelt å vise til og så lett å forstå for de som kanskje ikke jobber med anskaffelser hver dag «se her: det står i loven». Overordnet sier kanskje det nye forslaget akkurat det samme, men det er nok mer myntet på jurister og andre som jobber mye med anskaffelser, og som ser konsekvensene av ordene i en juridisk kontekst – jeg tror ikke menigmann ser nyansene og konsekvensene like godt, ifølge Roy Pettersen.

Bli den første til å kommentere på "Kjære Stortinget, vi kommer til å savne gamle §5"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.