Klagevekst og økt saksbehandlingstid i Kofa igjen

Anbud365: Klagevekst og økt saksbehandlingstid i Kofa igjen- Dessverre har vi ikke nok ressurser til å holde tritt med den økte klagetilstrømningen, sier sekretariatsleder, direktør Anneline Vingsgård i Kofa.

Skriv ut artikkelen

Antall klagesaker til Kofa har økt betydelig hittil i år. – Saksbehandlingstiden har derfor økt og vil øke fremover, sier sekretariatsleder, direktør Anneline Vingsgård i Kofa til Anbud365.no.

Da Kofa i juli 2012 ikke lenger hadde adgang til å ilegge overtredelsesgebyr, startet samtidig en bratt reduksjon i tilstrømningen av klager til klagenemnda. Totalt nådde man likevel opp i 244 mottatte klager da året ble gjort opp.

Året etter, 2013, viste statistikken til Kofa at antallet innkomne klagesaker var sunket til 144. I 2014 kom det inn 131 og i 2015 140.

Varig trend eller blaff?

I år, pr. 9.august, viser Kofas statistikk at det allerede er kommet inn 113 klagesaker. Dersom trenden fortsetter ut over året, kan man faktisk nå opp på nær 2012–nivå igjen. På den annen side kan det vise seg at tilveksten av klagesaker i vårhalvåret var et blaff, men: Hva er grunnen til at antallet øker igjen? Er det signalet om at Kofa igjen får kompetanse til å ilegge overtredelsesgebyr, tro? Hva slags type saker er det som kommer/øker nå – rådgivende, ulovlige direkteanskaffelser …?

Hva er årsaken til økningen?

Sekretariatsleder Vingsgård i Kofa svarer slik:

– Det er riktig at klageantallet har økt betydelig. I slutten av juli hadde vi mottatt 36 flere klager enn på samme tid i fjor. Vi ser at det er en økning i antall prioriterte saker og det er positivt at innklagede avventer kontraktsinngåelse i stadig større grad. Jeg vil ikke spekulere i hva er som er årsaken til at klageantallet nå stiger, men en årsak er gjerne at saksbehandlingstiden er lav og at det dermed kan forventes en avgjørelse innen rimelig tid.

Utfordring for Kofa

Dersom trenden fortsetter, betyr det en utfordring for sekretariatet som skal få sakene unna på en god og forsvarlig måte. Kofa slet for noen år siden med lange saksbehandlingstider, men kom etter hvert ned på saksbehandlingstider i pakt med sine målsettinger. Spørsmålet er så om det i klagenemnda gjøres spesielle forberedelser for å hindre at økningen i tilstrømningen av nye saker igjen fører til lange saksbehandlingstider? Vingsgård:

– Et tilstrekkelig antall saksbehandlere i KOFA sekretariatet er avgjørende for at saksbehandlingstiden skal holdes lav. Dessverre har vi ikke nok ressurser til å holde tritt med den økte klagetilstrømningen. Saksbehandlingstiden har derfor økt og vil øke fremover.

Bli den første til å kommentere på "Klagevekst og økt saksbehandlingstid i Kofa igjen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.