Klima- og miljøanskaffelser: Standardiserte minimumskrav er redningen

Anbud365: Klima- og miljøanskaffelser: Standardiserte minimumskrav er redningenUtvalgets tilrådning er at det tas i bruk obligatoriske standardiserte minimumskrav på prioriterte områder, og at oppdragsgivere tar i bruk eksisterende veiledende standardiserte minimumskrav. Og det haster, er meldingen fra Anskaffelsesutvalget til næringsminister Jan Christian Vestre.

Skriv ut artikkelen

Standardiserte minimumskrav vil i tiden fremover bli svært viktig i den grønne omstillingen. Grunnen er at det er svaret på en av de største barrierene for å øke andelen klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser: Mangel på tid, ressurser og kompetanse hos offentlige oppdragsgivere. I et land med mange små oppdragsgivere som i Norge, vil standardiserte minimumskrav være særlig viktig. Dette mener Anskaffelsesutvalget, som nylig leverte sin første delutredning til næringsminister Jan Christian Vestre.

Delutredningen er på høring med frist 10. februar 2024. Tidlig i mai ventes den andre delutredningen fra utvalgets side.

Mer forutsigbart for leverandørene

Utvalget understreker at standardiserte minimumskrav vil kreve mindre kapasitet og kompetanse hos den enkelte oppdragsgiver. Standardiserte minimumskrav kan også gjøre markedet mer forutsigbart for leverandører.

Utvalget foreslår at det oppstilles et skille mellom

  • standardiserte minimumskrav som oppdragsgiver er pålagt å følge, obligatoriske standardiserte minimumskrav, og
  • standardiserte minimumskrav som oppdragsgiver kan velge å bruke, veiledende standardiserte minimumskrav.

Utvalget mener at standardiserte minimumskrav på prioriterte områder er det viktigste grepet for at offentlige anskaffelser i praksis skal bidra til grønn omstilling. For å oppnå en hurtig grønn omstilling, må de veiledende standardiserte minimumskravene som allerede er utviklet, tas i bruk så fort som mulig, heter det.

Utvalget foreslår at:

  • staten i egen virksomhet og i tildelingsbrev pålegger å ta i bruk veiledende standardiserte minimumskrav på prioriterte områder.
  • kommunale og fylkeskommunale virksomheter vedtar å ta i bruk veiledende standardiserte minimumskrav på prioriterte områder.
  • ny lov om offentlige anskaffelser inneholder hjemmel for å kunne vedta standardiserte minimumskrav
  • for å gjennomføre kommende obligatoriske standardiserte minimumskrav fra EU, og
  • for å vedta nasjonale obligatoriske standardiserte minimumskrav for særskilte sektorer.

Bli den første til å kommentere på "Klima- og miljøanskaffelser: Standardiserte minimumskrav er redningen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.