Klimakrav i innkjøp: Agder-kommuner vil lage modell til bruk for småkommuner

Anbud365: Klimakrav i innkjøp Agder-kommuner vil lage modell til bruk for småkommunerAnette K. Stave Severinsen er leder for Klimapartnere Agder, som holder til i Agder fylkeskommune.

Skriv ut artikkelen

Sju små og en mellomstor kommune i Agder har startet et samarbeid for å få inn systematiske klimakrav i kommunenes egne og felles anskaffelser. Intensjonen er å lage en samarbeidsmodell og systematikk som kan overføres til liknende innkjøpssamarbeid mellom mindre kommuner som jobber med grønne innkjøp.

Klimapartnere er et partnerskap for grønn næringsutvikling, der så vel offentlige som private virksomheter er med. Klimapartner ble etablert i Agder i 2009, men i dag finnes Klimapartnerskap i hele landet med over 300 partnervirksomheter

Offentlige anskaffelser er beregnet til å utgjøre rundt 14 prosent av Norges totale klimagassutslipp. Det er derfor stort potensiale til forbedring ved å innføre klimakrav på offentlige innkjøp, heter det i en melding på klimapartnere.no.

Krever kompetanse

Innføring av systematisk arbeid med klimakrav i innkjøp er omfattende, og krever kompetanse om blant annet offentlige innkjøp, klimaregnskap og lav- og nullutslippsteknologi. Dette viser seg ofte å være spesielt krevende for små kommuner, som ofte har begrenset tilgang på ressurser og kompetanse på klimafeltet.

Kommunene Bykle, Valle, Bygland, Evje og Hornnes, Iveland, Vennesla, Åseral og Birkenes har derfor startet et samarbeid med intensjon om å få inn systematiske klimakrav i kommunenes egne og felles anskaffelser. Til sammen har de om lag 30 000 innbyggere, hvorav Vennesla alene står for ca. halvparten. Et par av kommunene har i underkant av 1000 innbyggere hver seg.

De fleste grønne innkjøpsprosjekter i dag foregår i store bykommuner.  Flertallet av Norges kommuner er imidlertid små: 246 av landets 356 kommuner har færre enn 10 000 innbyggere. Å samarbeide gir derfor klare fordeler ved implementering og mulighet til å bygge felles strukturer og samarbeidsmodeller.

Overføres til liknende samarbeid

Intensjonen for de åtte Agder-kommunene er å lage en samarbeidsmodell og systematikk som kan overføres til liknende innkjøpssamarbeid mellom små kommuner som jobber med grønne innkjøp.

Prosjektet har fått tildelt to millioner kroner i klimasats-midler fra Miljødirektoratet. Miljødirektoratet ønsker å prioritere å støtte prosjekter som er mer ambisiøse enn dagens krav og praksis, og som bidrar til økt kompetanse og økt gjennomføring av klimavennlige anskaffelser i kommunene.

Bli den første til å kommentere på "Klimakrav i innkjøp: Agder-kommuner vil lage modell til bruk for småkommuner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.