Kofa: Stor økning i nye klagesaker om ulovlige direktekjøp

Anbud365: Kofa: Stor økning i nye klagesaker om ulovlige direktekjøpAnneline Vingsgård er direktør i og leder av Klagenemndsekretariatet, der Kofa er med.

Skriv ut artikkelen

Kofa opplever nå en stor økning i nye klagesaker om brudd på kunngjøringsplikten, såkalte ulovlige direkteinnkjøp, heter det i et oppslag på klagenemndas nettside. For å behandle en sak om ulovlig direkteinnkjøp er Kofa avhengige av at det finnes klagere der ute som tør å stå fram med fullt navn på nettsiden. Klagenemnda har nemlig ikke myndighet til å ta opp saker selv, f.eks. når media rapporterer om ulovlige direktekjøp.

Kofa gir på nettsiden sin en kort innføring og svar på de vanligste spørsmålene om klager på ulovlige direkteinnkjøp. Alle som vil, heter det, kan klage på et ulovlig direkteinnkjøp. Det er ikke nødvendig å være en potensiell leverandør for å klage. Kofa har eksempler på klager fra journalister, politikere, medlemmer i interesseorganisasjoner og andre.

For at man skal komme de ulovlige direkteinnkjøpene til livs, er klagegebyret i disse sakene lavere enn i andre saker: En klage med påstand om ulovlig direkteinnkjøp koster 1000 kroner. Fører saken fram, blir klagegebyret tilbakebetalt.

Klagefrist på inntil to år

Siden de ulovlige direkteinnkjøpene kan være vanskelige å oppdage før det har gått noen tid, er også fristen for å melde fra om saker lengre enn i de rådgivende sakene – der klagefristen er 6 måneder fra kontrakten ble inngått, eller 6 måneder etter at oppdragsgiveren avlyste konkurransen. Ved ulovlige direkteinnkjøp gjelder en frist på opptil to år fra kontrakten er inngått.

Som for alle saker som blir bragt inn for klagenemnda, er meningen at klageren skal kunne klare seg uten hjelp fra advokat, skriver Kofa på nettsiden. Kravene til selve klagen er ikke store. Som et saksforberedende organ krever Klagenemndssekretariatet at klageren gjør det klart nok hva for faktiske handlinger fra oppdragsgiverens side som gjør at det er snakk om et ulovlig direkteinnkjøp. Dersom det er krav om at saken blir opplyst bedre, tar Kofa kontakt med den som står bak klagen og be om mer informasjon.

Ikke tilsynsmyndighet

For å ta stilling til om oppdragsgiveren har gjort et ulovlig direkteinnkjøp, er Kofa avhengige av å få en klage. Klagenemnda har ikke tilsynsmyndighet og kan derfor ikke ta opp en sak på eget initiativ, f.eks. når de ser at slike saker kommer opp i media.

Bli den første til å kommentere på "Kofa: Stor økning i nye klagesaker om ulovlige direktekjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.