Kommune med sviktende dokumentasjon i ni av ti anskaffelser

Anbud365: Kommune med sviktende dokumentasjon i ni av ti anskaffelserRådmann Ståle Manneråk Kongsvik i Farsund kommune får anbefaling fra revisjonen om å etablere rutiner som sikrer at bestemmelsene om offentlige anskaffelser i lov for forskrift etterleves.

Skriv ut artikkelen

I ni av ti anskaffelser kunne ikke Farsund kommune dokumentere at de hadde gjort en faglig forsvarlig vurdering av anskaffelsenes verdi. Dermed bommet de når de skulle avgjøre kunngjøring eller ei, eventuelt om det holdt å kunngjøre i Doffin. Også når det gjelder anskaffelsesprotokoll, savner revisjonen dokumentasjon, fremgår det av en revisjonsrapport.

KomRev Sr IKS har foretatt en forenklet etterlevelseskontroll av offentlige anskaffelser i Farsund kommune, en kommune i Agder med om lag 10 000 innbyggere. De kontrollerte ti anskaffelsene er fra 2020.

Ved ni av de ti er det ikke fremlagt dokumentasjon på at det var foretatt en forsvarlig vurdering av anskaffelsens verdi før kunngjøring, heter det i revisjonsrapporten. For noen av anskaffelsene er derfor lagt til grunn feil bestemmelser i anskaffelsesregelverket, slik at konkurransen ikke er foretatt etter de aktuelle reglene. Bruk av feil bestemmelser kan medføre at anskaffelsen blir en ulovlig direkteanskaffelse.

Kunngjøringsglipp

Kjøp fra to leverandører er ikke basert på konkurranse, selv om totalt kjøp fra de to tilsier at anskaffelsene skulle vært kunngjort på Doffin, slår revisjonen fast. Så er det to anskaffelser som ble kunngjort på Doffin, men som også skulle vært kunngjort på EUs kunngjøringsdatabase TED. En av disse anskaffelsene var utlyst sammen med flere andre kontrakter om brøyteroder. Dersom flere kontrakter utlyses samtidig, skal totalverdien på kontraktene vurderes med tanke på hvilket regelverk som skal gjøres gjeldende for gjennomføringen av anskaffelsen.

Den andre av disse to kontraktene gjelder en rammeavtale. Her påpeker revisjonen at når det gjelder slike avtaler, skal det foretas en beregning av kontraktens maksimale verdi. Denne verdien er avgjørende for hvilke bestemmelser i forskriften som gjelder for anskaffelsen. Dersom man i dette tilfelle tar utgangspunkt i oppgitt årlig beløp og beregner anskaffelsens totale verdi (kontraktens varighet inkludert opsjoner), kommer denne over EØS-terskelverdien og anskaffelsen skulle vært kunngjort i TED-basen. I konkurransegrunnlaget, understreker revisjonen, er det oppgitte årlige beløpet riktignok opplyst å være usikkert.

Anskaffelsesprotokoll

I fire anskaffelser savner revisjonen dessuten dokumentasjon på anskaffelsesprotokoll, samtidig som fire protokoller hadde noe mangelfulle og/eller feil opplysninger.

Rådet til rådmannen er klart: Vi anbefale rådmannen å etablere rutiner som sikrer at bestemmelsene om offentlige anskaffelser i lov for forskrift etterleves.

Bli den første til å kommentere på "Kommune med sviktende dokumentasjon i ni av ti anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.