Kommune-nei til anbud på drift av servicehuset på Europas vakreste strand

Anbud365: Kommune-nei til anbud på drift av servicehuset på Europas vakreste strandKommunens næringssjef, Sigve Olsen, sier til lokalmediene at driften av servicehuset på Hauklandstranda er av forvaltningsmessig karakter. Det er ikke et kommersielt oppdrag, men de som får avtalen, kan drive næringsvirksomhet for å få inntekter.

Skriv ut artikkelen

Lofot-kommunen vil ikke legge driften av servicehuset på Europas vakreste strand ut på anbud. Den har i stedet vedtatt at en privatperson, som er grunneier, kommunens eksterne konsulent og tungt inne i flere reiselivs-/ turistvirksomheter skal få leie og drifte stranda. En advokat slo fast for ni år siden at kommunen kunne gjøre det slik. Andre bedrifter i samme bransje har oppfordret kommunen til å konkurranseutsette, uten å vinne gehør. Kommunen vil kreve 400 000 kroner i leie.

Lofot-kommunen Vestvågøy med nær 11 500 innbyggere skal i 2023 få servicehus på Hauklandstranda, skriver flere lokale medier. Hauklandstranda, Lofotens angivelig mest populære strand, er for øvrig blitt kåret til Europas vakreste av Lonely Planet.I år er servicesenteret ved stranda drevet i midlertidige lokaler. Driften av næringsdelen er det Ole Kristian Fjelltun-Larsen som har stått for. Flere bedrifter har meldt sin interesse for å drive næringsdelen ved servicehuset, blant disse Lofoten Surfsenter AS på Unstad og Lofoten Beach Camp AS på Flakstad. Men kommunen har nå bestemt seg for å gi oppdraget til Fjelltun-Larsen uten at det har vært på anbud.

Anskaffelsesreglene

I et brev til næringsaktørene skriver kommunen bl.a.: Med bakgrunn i forutgående prosesser og de behov kommunen har når det gjelder forvaltningen av området, tar de sikte på å inngå helhetlig leie- og driftsavtale med Ole Kristian Fjelltun-Larsen. Dette er også vurdert opp mot Lov om offentlig anskaffelse, skriver næringssjef Sigve Olsen i brevet.

– Gjennom historiske avtaler og intensjoner mellom Statens vegvesen, Vestvågøy kommune og Miljødirektoratet har det vært et 10-årig samarbeid med Ole Kristian Fjelltun-Larsen, heter det i brevet. Som innbygger i bygda og grunneier har Fjelltun-Larsen bidratt aktivt med lokal kompetanse og arbeidsinnsats for besøksforvaltningen på Hauklandstranda. Han har også gjennom år bistått med utallige timer i planlegging og utvikling av det konseptet for permanent servicebygg som nå skal realiseres, skriver kommunen til næringsaktørene.

Næringsaktør, grunneier og ekstern konsulent

Fjelltun-Larsen figurerer på kommunens liste over ansatte, da under «Ekstern konsulent/ Haukland grendelag/besøkspunkt Hauklandstranda». Han og kona har to familiefirmaer – Experience Lofoten Islands DA og Haukland Eiendomsutvikling. Samtidig er han styremedlem i Lofoten turistsenter, Lofoten Ekstremsportklubb (der han også er kontaktperson) og Haukland grendelag (der også kona er styremedlem).

Kommunens næringssjef sier til lokalmediene at oppdraget er av forvaltningsmessig karakter. Det er ikke et kommersielt oppdrag, men de som får avtalen, kan drive næringsvirksomhet for å få inntekter.

Klarert av advokat

Vestvågøy kommune fikk for ti år siden en advokat til å gjøre en lovlighetskontroll, for å se om det var mulig å gjøre en avtale om driften av servicebygget med en privatperson – uten å måtte gå gjennom en anbudsrunde,. Konklusjonen var at dette lot seg gjøre, såframt leien ble satt til markedspris. Dermed kunne samarbeidet mellom kommunen og ekteparet fortsette. Dette ble avklart i 2012.

Bli den første til å kommentere på "Kommune-nei til anbud på drift av servicehuset på Europas vakreste strand"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.