Kommune-topp: Styrk kapasiteten på innkjøp, det vil lønne seg

Anbud365: Kommune-topp: Styrk kapasiteten på innkjøp, det vil lønne segKommunalsjef Inger Lise Høvik i Ullensvang kommune kunne fortelle kommunens politiske ledelse at mellom 76 og 79% av kommunens årlige innkjøpsbudsjett går til lokale kjøp.

Skriv ut artikkelen

Det ville lønne seg for kommunen å ha langt flere personer som dedikert arbeider med innkjøp – som rådgivere på kontrakter og anbud. Økt kapasitet på innkjøp bl.a. vil fremme likebehandling, sikre habilitet, motvirke ulovlige direkte innkjøp og gjære kommunen til en profesjonell aktør med faglig styrke. Det fremgår av en redegjørelse som kommunalsjef Inger Lise Høvik i Ullensvang kommune nylig gav til formannskapet.

Ullensvang er en kommune i Vestland fylke som ble etablert i 2020 ved sammenslåing av kommunene Ullensvang, Odda og Jondal, og som har nærmere 11 000 innbyggere. Statistikk viser at kommunen i stor grad handler lokalt, skriver Hardanger Folkeblad, som hadde denne saken først. Kommunen handler årlig for ca. 200 mill, og mellom 76 og 79% har siden 2020 gått med til å kjøpe fra lokale leverandører.

Også i denne kommunen er de folkevalgte opptatt av i størst mulig grad sikre lokal handel, og i vedtatte politiske retningslinjer heter det at anbudene skal være utformet slik at kommunen kan handel lokalt. Av innkjøpsstatistikken som nylig ble lagt frem for formannskapet, fremgår det dessuten at enkelte lokale leverandører tar mye av kaken. Hoffleverandører var begrepet som ble benyttet. De største lokale innkjøpene følger det politisk vedtatte investeringsbudsjettet. De kommunen handler mest fra, er m.a.o. aktører som har vunnet anbudskonkurranser i den forbindelse, gjerne totalentrepriser.

Mer tid og ressurser på innkjøp

I administrasjonens orientering om de kommunale innkjøpene kom det frem at det kan være store summer å spare dersom kommunen bruker mer tid og ressurser på innkjøp. Det ville lønne seg for kommunen å ha langt flere personer som dedikert arbeider med innkjøp – ikke som bestillere, men som rådgivere på kontrakter og anbud. Er konkurransene er godt planlagt, noe som er tidkrevende, vil det være mange millioner å spare.

Samtidig ble det fra administrasjonen fremhevet at økt kapasitet på innkjøp bl.a. vil fremme likebehandling, sikre habilitet, motvirke ulovlige direkte innkjøp og gjære kommunen til en profesjonell aktør med faglig styrke.

En mill spart

Som eksempel ble det vist til to kontrakter – brannbil og sykehussenger til Eide sjukeheim. På disse skal kommunen ha spart én million kroner sammenholdt med det som var budsjettert til disse to innkjøpene. For brannbilen, som ikke finnes tilgjengelig lokalt, ble det i kontrakten satt krav om lokal service.

I tillegg heter det at kommunen kan bli flinkere til å fange opp de innkjøpene som ikke er en del av kontrakten og som ikke er avklart, men som gjerne går direkte til en leverandør av «gammel vane». Med bedre kontraktsoppfølging kan kommunen få kontroll på om det dreier seg om tillegg, feil eller mangler, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Kommune-topp: Styrk kapasiteten på innkjøp, det vil lønne seg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.