Kommuner: Ikke bare å vedta at «nå skal vi ha grønne innkjøp»

Anbud365: Bruk av miljømerker forenkler og gir forutsigbarhet for leverandøreneCathrine Pia Lund, adm.dir. i Svanemerket minnet på en samling i deres innkjøpsnettverk om at det å produsere klær er en lang og komplisert prosess som ofte foregår i verdensdeler langt unna. Det er krevende å produsere mindre miljøskadelige klær. EUs nye tekstilstrategi stiller strenge krav og omstillingsbehovet er akutt (foto: Werner Anderson).

Skriv ut artikkelen

Lite tid og mangel på kompetanse gjør at grønne innkjøp nedprioriteres. – Det er ikke bare å vedta at «nå skal vi ha grønne innkjøp», sier kommunedirektør Trond Stenvik i Overhalla i en artikkel publisert på svanemerket.no. Det er mange små kommuner med begrensede ressurser. Heller ikke i større kommuner er det enkelt, ifølge Pauline Kajl miljørådgiver i Nesodden kommune. Miljømerking Norge var rett før jul ute med et webbasert verktøy til hjelp for innkjøpere med ambisjoner, men ikke all verdens tid og ressurser til grønne innkjøp.

Den nye regjeringen vil styrke arbeidet med grønne innkjøp. Ifølge Hurdalsplattformen skal offentlige innkjøp brukes til å stille høye miljøkrav, og klima- og miljøhensyn skal vektes med minst 30% i offentlige anskaffelser, «og høyere der det er relevant». Men for mange kommuner er det vanskelig å gjennomføre dette i praksis. – Utfordringen er at det er mange små kommuner med begrensede ressurser, sier Trond Stenvik, som er kommunedirektør i Overhalla i Trøndelag.

Han har jobbet i over ti år med å styrke arbeidet med grønne innkjøp i kommunen, og i 2017 åpnet Overhalla Norges første svanemerkede barnehage. Overhalla får til en del, men har også brukt mye tid og ressurser på å bygge forståelse rundt grønne innkjøp og lage planer og rutiner. Stenvik gir uttrykk for at det er tungt å drive dette på egen kjøl. Gode eksempler og gode standarder etterlyses.

Styggvanskelig

En av nabokommunene til Overhalla i Trøndelag er Røyrvik kommune, som har 450 innbyggere og ni ansatte i administrasjonen. Avdelingsleder for plan, drift og eiendom, Tanja Staldvik Wallervand, forteller at økonomi er det viktigste i innkjøpene deres, og at de ikke pleier å stille miljøkrav. – Det hadde nok vært annerledes om det fantes noen enkle krav, for eksempel hvis KS hadde utarbeidet forslag til innkjøpskrav. Det er mye arbeid med anskaffelsesprosessene, og det er mange regler å forholde seg til

På en del mindre, faste innkjøp forholder kommunen seg til en fylkesavtale, men i store innkjøp – som bygg – må de klare seg selv. – Det er styggvanskelig! Vi holder på med store innkjøp en gang hvert 5. år, og alle innkjøp er så forskjellige, slår hun fast.

Penger og tid bestemmer

Pauline Kajl miljørådgiver i Nesodden kommune forteller at miljøperspektivet er godt forankret i anskaffelsesstrategien i kommunen, og at de får mye hjelp med grønne innkjøp fra Viken fylkeskommune og interkommunalt samarbeid på større anskaffelser. Men på de mindre anskaffelsene som gjøres i virksomhetene, opplever virksomhetslederne ofte følgende utfordring: Det er ikke tid til å sette seg inn i det som har med miljø og miljømerking å gjøre. Når prosjekter haster, er det vanskeligere å prioritere miljøspørsmål. Man vil helst bare komme i gang. En annen utfordring er at pengene bestemmer, og mange antar at klima- og miljøkrav er veldig fordyrende. Alt som forenkler arbeidet med grønne innkjøp, er fint, ifølge Kajl.

– Vi erfarer at mange ønsker å stille ambisiøse miljøkrav, men at det samtidig er store forskjeller i hvor mye tid og ressurser kommunene kan sette av til grønne innkjøp. Skal vi virkelig få utnyttet den markedsmakten som ligger i de offentlige anskaffelsene, må også kommunene lykkes, sier administrerende direktør i Svanemerket, Cathrine Pia Lund.

Verktøy for innkjøperne

Hun mener at Svanemerket kan bidra til å gjøre grønne innkjøp enklere for kommunene.

– Når ambisjonene er høye og tiden er knapp, er det viktig med standardiserte verktøy som gjør det enkelt å formulere miljøkrav – også på områder der den enkelte innkjøper ikke er ekspert selv. De færreste kommuner har ressurser til å bygge opp egne klimabyråkratier. Derfor har vi utviklet et verktøy for innkjøpere som er lett å ta i bruk, og vi håper at mange av våre 356 kommuner ønsker å ta det i bruk, sier Lund.

Bli den første til å kommentere på "Kommuner: Ikke bare å vedta at «nå skal vi ha grønne innkjøp»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.