Kommuner på stats-avtale: Ingen stor interesse, men ser gjerne fortgang i pilot-avklaring

Anbud365: Årssamling for kommune-innkjøpere i støtet – klare for nye utfordringerSekretariatsleder i KS Anskaffelsesforum (KSA), Tanja Huse-Fagerlie, er primus motor i gjennomføringen av KSAs årssamling og årsmøte.

Skriv ut artikkelen

Representanter for innkjøperne i kommunene ser gjerne at det blir en fortgang i avklaringene på om piloten «Kommunesektorens deltakelse på de statlige fellesavtalene» kan gjennomføres eller ikke. På den annen side var ikke interessen for piloten forut for at den ble satt på pause, den største blant medlemmene i KS Anskaffelsesforum (KSA). Omfanget og det antall rammeavtaler det er snakk om, er også av relativt marginal betydning for kommunene, konstaterer Tanja Huse-Fagerlie, sekretariatsleder KSA, overfor Anbud365.

Bakgrunnen er at det skulle settes i gang en pilotordning der kommune-Norge skulle ha mulighet til å kjøpe på Statens innkjøpssenteres avtaler – på oppdrag fra regjeringen. Men i september i fjor ble det bråstopp for arbeidet med ordningen. En moms-avklaring måtte til, og innkjøpssenteret bad Skatteetaten om en såkalt «bindende uttalelse» om hvordan dette med moms’en forholdt seg. Etter det er det blitt helt stille. Anbud365 spurte Skatteetaten om status, men taushetsplikt hindrer etaten i å si noe som helst. Ikke engang om det er kommet slik hevendelse fra innkjøpssenteret.

– KS Anskaffelsesforum (tidligere KSI, KS Innkjøpsforum) ønsker gjerne en fortgang i avklaringene fra DFØ på om piloten «Kommunesektorens deltakelse på de statlige fellesavtalene» kan gjennomføres eller ikke, slår sekretariatslederen fast overfor Anbud365.

Tar lang tid

Hun peker på at DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har gått ut i offentligheten både via media og på sine konferanser. Der har de gitt uttrykk for at de mener at det er kommunal sektor som ikke har kommet tydelig nok på banen i deres tilbud om pilotering av kommunal deltagelse på statlige felles rammeavtaler.

– KS Anskaffelsesforum er kjent med at denne type avklaringer tar lang tid å implementere fra statlig til kommunal sektor på grunn av en mye mer kompleks organisatorisk situasjon, sier Huse-Fagerlie. KS har tillit til at DFØ har nødvendig kompetanse innen merverdiavgift-faget til å ivareta den analysen som må til for å eventuelt få denne piloten i gang igjen.

Relativt marginal betydning

Hun poengterer at omfanget og det antall rammeavtaler det her er snakk om, også er av relativt marginal betydning for kommunene, og:

– Piloten omfatter relativt få aktuelle områder for kommunal sektor, og KSA har ikke opplevd den største interessen fra våre medlemskommuner for deltagelse før piloten nå ble satt i pause av DFØ for en god stund siden, konstaterer Tanja Huse-Fagerlie, sekretariatsleder KS Anskaffelsesforum (KSA), til overfor Anbud365.

Bli den første til å kommentere på "Kommuner på stats-avtale: Ingen stor interesse, men ser gjerne fortgang i pilot-avklaring"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.