Kongsberg-satsing på lokale leverandører, fire aktuelle grep

Anbud365: Kongsberg-satsing på lokale leverandører, fire aktuelle grepI tillegg til disse tre delmålene: organisering og kompetanse, om klima, etikk og miljø og om innovasjon, dreier forslaget til Kongsbergs nye anskaffelsesstrategien om lokal næringsutvikling. På bildet: Kongsbergs kommunedirektør, Per Morstad (foto: Kongsberg kommune).

Skriv ut artikkelen

Fire hovedgrep skal legges til rette for at leverandører med adresse Kongsberg skal bli konkurransedyktige i kampen om kommunale kontrakter. Det fremgår av forslaget til anskaffelsesstrategi som nå er til politisk behandling. At en slik strategi i det hele tatt er utviklet, skyldes et politisk behov for løfte frem lokalt næringsliv i anbudskonkurranser. Men det følger også med en advarsel fra kommunedirektør Per Morstad: Her er det ikke snakk om å gi noen særskilte fortrinn.

Kommunestyret i Kongsberg kommune (nær 29 000 innbyggere) hadde i sin tid bedt kommunedirektøren se på muligheten for i større grad å legge til rette for deltakelse i anskaffelser fra det lokale næringsliv. Hans svar kom i form av et forslag til anskaffelsesstrategi, som nå er på vei fra et enstemmig vedtak i formannskapet til kommunestyret.

Strategi med fire delmål

I strategien er det fire delmål, hvorav «Lokal næringsutvikling» er det ene. Der slås det fast at Kongsberg kommune skal legge til rette for at lokalt næringsliv har mulighet til å delta i konkurranser. Flere tiltak listes opp:

• Det skal bare stilles nødvendige og forholdsmessige krav og kriterier til leverandør og leveranse i utlysninger.
• Det skal vurderes om det er hensiktsmessig å dele opp konkurransen, dersom dette kan bidra til at flere lokale leverandører kan delta.
• Det skal jevnlig tilbys kurs for små og mellomstore bedrifter, som skal sette bedriftene i stand til å delta i konkurranser.
• Kommunen deltar aktivt for å engasjere lokale leverandører.

Når det gjelder måloppnåelse:

• Gjennomført årlig gjennomgang av alle anskaffelser.
• Rapport er laget over antall anskaffelser der det er lagt til rette for at lokalt næringsliv har kunnet delta.
• Lokalt næringsliv har fått økt kompetanse og lavere terskel for å innlevere tilbud.

– Det er viktig at det blir gjort en grundig analyse av hvilke behov kommunen har i forkant, slik at det ikke settes unødvendige kriterier eller kvalifikasjonskrav som er vanskelig å oppfylle for mindre leverandører. Her vil det også være aktuelt å ha dialog med markedet, skriver kommunedirektøren i sin innstilling.

Ikke gis fortrinn

Der understrekes det også at for å oppnå større kunnskap om det lokale markedet og hvilke behov de har, kan kommunen samarbeide med det lokale næringsforum. Og: – Det er ikke adgang til å begrense anskaffelser til leverandører fra Kongsberg, og leverandører kommunen har dialog med skal ikke gjennom dialogen gis et fortrinn senere i anskaffelsesprosessen, påpeker kommunedirektøren.

De tre andre delmålene i den nye strategien dreier seg om organisering og kompetanse, om klima, etikk og miljø og om innovasjon.

Bli den første til å kommentere på "Kongsberg-satsing på lokale leverandører, fire aktuelle grep"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.