Krass revisorkritikk mot manglende bruk og kontroll av lønns- og arbeidsvilkår

Anbud365: Krass revisorkritikk mot mangelfull bruk og kontroll av lønns- og arbeidsvilkårHenrik Thorup, Dansk Folkeparti, er formann for Statsrevisorene, som er svært lite tilfreds med departementers og underliggende etaters bruk og oppfølging av arbeidsklausuler i offentlige kontrakter.

Skriv ut artikkelen

Danske departementer og deres underliggende etater får det glatte lag av sine statlige revisorer for manglende bruk og kontroll av kravet om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter (arbeidsklausuler). En undersøkelse har bl.a avdekket at fire av fem – i strid med reglene – ikke har ført den nødvendige kontroll med det å overholde arbeidsklausulene innenfor bransjer hvor det er størst risiko for brudd på her.

Det var Rigsrevisionen som for snart et år siden tok initiativ til denne undersøkelsen. Nå foreligger kommentarene fra Statsrevisorene i «Beretning om statens brug af og kontroll med arbeidsklausuler». I Danmark er det slik at Statsrevisorerne (politikersammensatt) gjennomgår statens regnskaper, mens Rigsrevisionen utfører selve revisjonen. Rigsrevisionen er den danske statens revisjonsmyndighet og ligger under Folketinget.

Staten har en ikke tilfredsstillende bruk av og kontroll med arbeidsklausuler når de ulike departementene inngår kontrakter med private leverandører, er den klare konklusjonen fra Statsrevisorene. De finner det meget utilfredsstillende at 26% av departementene og 39% av underliggende etater i staten – i strid med reglene – ikke har skrevet inn en arbeidsklausul i de kontraktene de har gjort mede private leverandører på bygg- og anleggsområdet og på det grønne området, heter det.

Meget utilfredsstillende

Likeledes finner Statsrevisorene det «meget utilfredsstillende» at 78% – 4 av 5 – av departementene/underliggende etater i perioden 2015-2019 – i strid med reglene – ikke har ført den nødvendige kontroll med det å overholde arbeidsklausulene innenfor bransjer hvor det er størst risiko for brudd på arbeidsklausulene. Det gjelder områder som vaktordninger, flytting, konferanser, samt trykkeri, kopi og print. På en av innkjøpsavtalene – en rengjøringsavtale – har en begrenset del av departementene og underliggende etater (14%) kontrollert om arbeidsklausulene er overholdt.

Statsrevisorene er heller ikke fornøyd med at Økonomistyrelsen ikke har sikret at det er en klar ansvarsfordeling mellom den og departementene om hvem som skal kontrollere arbeidsklausulene og sanksjonene ved eventuelle brudd på klausulene.

Underbetaling hos leverandører

Erfaringer fra det kommunale området viser dessuten, skriver Statsrevisorene, at det er utfordringer med å overholde arbeidsklausulene. Københavns kommune har siden 2018 ført en systematisk risikobasert kontroll med arbeidsklausuler i kommunens kontrakter. Ved 70% av kontrollene i 2018 fant kommunen en større eller mindre grad av underbetaling av leverandørers ansatte.

Bli den første til å kommentere på "Krass revisorkritikk mot manglende bruk og kontroll av lønns- og arbeidsvilkår"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.