Krav om revisjon av rammeavtale-bruk vekker reaksjoner

Anbud365: Krav om revisjon av rammeavtale-bruk vekker reaksjonerI Holtålen kommune, her ved ordfører Arve Hitterdal, er det for tiden en viss uro omkring bruk av rammeavtaler.

Skriv ut artikkelen

Kontrollutvalget i Holtålen kommune vil ha en forvaltningsrevisjon av kommunens rammeavtaler. Undersøkelser har vist eller indikert svikt i internkontrollen, bl.a. knyttet til mengdebegrensninger i kontraktene. Administrasjonen i kommunen har reagert: Kommunedirektøren synes det rart at det stilles spørsmål ved rammeavtalene akkurat nå. Økonomisjefen sier på sin side at det er bra med internkontroll, men ikke for innkjøp spesifikt.

Trønderkommunen Holtålen har om lag 2000 innbyggere. Undersøkelser i kommunen gjennomført av Kommunerevisjonen og andre den siste tiden, kan tyde på at virksomheter har gått utover rammeavtalene som de har inngått, eller at det er en risiko for dette. Dette fremgår av saksdokumentene til møtet i kommunens kontrollutvalg nylig. Det har også vært undersøkelser som har vist eller indikert svikt i internkontrollen på dette området, blant annet knyttet til mengdebegrensninger i kontraktene. Dette kan gi økt risiko for brudd på anskaffelsesregelverket og risiko for at kommunen blir påført økonomisk tap for eksempel som følge av krav om erstatning, heter det.

Kontrollutvalget har bl.a. et ønske om å bidra til mer fokus på anskaffelsesregelverket, herunder øke lojaliteten til inngåtte rammeavtaler og redusere risikoen for ulovlige direkteanskaffelser og erstatningskrav.

Ikke spesifikt for innkjøp

Økonomisjef Svend Olaf Olsen redegjorde for rammeavtalene til kommunen på vegne av kommunedirektøren i kontrollutvalgets møte. Ifølge møteprotokollen fra møtet følges rammeavtalene tilfredsstillende, men at det burde vært mer internkontroll når det gjelder anskaffelsesreglementet knyttet til rammeavtalene for å forhindre ulovlige direkteanskaffelser, skriver lokalavisen Fjell-Ljom.

– Vi er få som driver med innkjøp, og det er generelt bra å ha internkontroll, vi trenger det ikke spesifikt for innkjøpsområdet, sier økonomisjefen i ettertid til avisen, der det også heter at kommunedirektør Marius Jermstad synes det rart at det stilles spørsmål ved rammeavtalene akkurat nå. Han mener de forsøker å praktisere avtalene på den måten kontrollutvalget tidligere har bedt dem om:

Undrende

– Kontrollutvalget ba om en gjennomgang av rammeavtalene, og det fikk de. Det ble en diskusjon i møtet om hvordan avtalene praktiseres. Jeg stiller meg litt undrende til at dette dukker opp nå, for vi har forsøkt å gjøre akkurat som kontrollutvalget har sagt at vi skal gjøre, sier Jermstad, vi har forsøkt å sette rammeavtale i et system, for å unngå krevende anbudsprosesser.

Rammeavtalene det er snakk om, er spesielt avtaler knyttet til lokale gravemaskinentreprenører.

På bakgrunn av Kommunerevisjonens undersøkelser og økonomisjefens redegjørelse, vurderer kontrollutvalget også å bestille en forvaltningsrevisjon av kommunens rammeavtaler.

Bli den første til å kommentere på "Krav om revisjon av rammeavtale-bruk vekker reaksjoner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.