Krav til kommune-Norge: Anskaffelsesstrategi og profesjonelle anskaffelser

Anbud365: Krav til kommune-Norge Anskaffelsesstrategi og profesjonelle anskaffelserBjørn Arild Gram er valgt til ny styreleder i KS (foto: KS/NTB kommunikasjon/ Trygve Indrelid).

Skriv ut artikkelen

Kommunestyrene og fylkestingene må ta aktivt eierskap til anskaffelsesprosessene, samtidig som prosessene profesjonaliseres, heter det i en uttalelse fra KS’ øverste organ, landstinget. Anbefalingen er derfor at hver kommune og fylkeskommune vedtar en anskaffelsesstrategi som løfter frem de viktigste målene med anskaffelsesprosessene. Innkjøpsmakt fremmer bærekraft og seriøst arbeidsliv, heter det i uttalelsen.

Landstinget er KS’ øverste styrende organ, og avholdes hvert fjerde år etter lokalvalgene. I uttalelsen heter det at landstinget mener at kommunesektoren bør være bevisst sin mulighet til å bruke anskaffelser for å følge opp FNs bærekraftsmål innenfor alle sektorer som selger varer og tjenester til det offentlige.

Kommuner og fylkeskommuner kjøper varer og tjenester for mer enn 200 milliarder kroner årlig. Med dette følger et stort samfunnsansvar. Landstinget mener at kommunene og fylkeskommunene i enda større grad bør bruke sin innkjøpsmakt til å påvirke samfunnsutviklingen i en bærekraftig retning.

Aktivt eierskap til anskaffelsesprosessene

– Offentlige anskaffelser omfatter bruk av fellesskapets midler til alt fra bygging av ny barneskole og valg av trygge og miljøvennlige biler for hjemmetjenesten, til investering i velferdsteknologi som skal bidra til å løse fremtidens eldreomsorg. Dette må gjøres med klokskap og kløkt til det beste for innbyggerne og fremtidige generasjoner. En forutsetning er at kommunestyrene og fylkestingene tar aktivt eierskap til anskaffelsesprosessene, samtidig som prosessene profesjonaliseres, heter det i uttalelsen.

Landstinget anbefaler derfor at hver kommune og fylkeskommune vedtar en anskaffelsesstrategi som løfter frem de viktigste målene med anskaffelsesprosessene. Offentlige anskaffelser skal gjennomføres til riktig pris og innebære effektiv ressursbruk. Samtidig er offentlige anskaffelser et viktig verktøy for å fremme innovasjon, ivareta miljøhensyn og styrke arbeidet for et seriøst arbeidsliv som tar kampen mot svart arbeid. 

Seriøsitetsbestemmelser

Landstinget anbefaler at kommunestyrer og fylkesting benytter seriøsitetsbestemmelser.  KS bør samarbeide med andre sentrale aktører om felles anbefalte kontraktsbestemmelser som kan følges opp med rimelig ressursbruk av alle typer kommuner og fylkeskommuner innenfor gjeldende regelverk for offentlige anskaffelser.

– Arbeidet må organiseres slik at målene kan nås, og inngåtte kontrakter må følges opp. Dette forutsetter god kompetanse, ledelsesforankring og plassering av anskaffelsesfunksjonen sentralt i organisasjonen, fremhever landstinget, som løfter frem potensialet som ligger i samarbeid som virkemiddel for å oppnå effektive offentlige og innovative anskaffelser. Samarbeid og samordning må imidlertid baseres på respekt for det lokale selvstyret og ivareta konkurransen i leverandørmarkedet på en bærekraftig måte.

Bli den første til å kommentere på "Krav til kommune-Norge: Anskaffelsesstrategi og profesjonelle anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.