Krever at handlingsplan må gi oppskrift på avskogsfrie kjøp

Anbud365: Krever at handlingsplan må gi oppskrift på avskogsfrie kjøpI et høringsinnspill gir Regnskogfondet en liste over enkle grep en innkjøper kan ta for å redusere risiko for å bidra til regnskogsødeleggelse. På bildet Øyvind Eggen, generalsekretær i Regnskogfondet (foto: Regnskogfondet).

Skriv ut artikkelen

Det vil være et sterkt signal i negativ retning hvis handlingsplanen ikke er tydelig på at norske offentlige anskaffelser skal prioritere avskogingsfrie varer. Planen bør skissere hvordan stille krav om at leverandørene skal være avskogingsfrie i hele sin virksomhet og/eller unngå produkter med høy avskogingsrisiko. Dette fremhever Regnskogfondet i sitt innspill til arbeidet med handlingsplanen for økt andel grønne og innovative offentlige anskaffelser.

På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet har Digitaliseringsdirektoratet ansvar for utarbeidelse av handlingsplanen. Den skal utvikles i samarbeid med Miljødirektoratet. Til arbeidet er det kommet en rekke innspill, også fra Regnskogfondet. Regnskogfondets viktigste innspill, heter det er at den tar hensyn til regnskogen ved å slå fast som ambisjon at norske offentlige anskaffelser ikke skal bidra til regnskogsødeleggelse.

Regnskogfondets anbefaling til alle som står i fare for å ha en forbindelse til regnskogsødeleggelse gjennom sin forsyningskjede, er å stille krav til leverandøren av varen man kjøper, og ikke bare til selve varen. Det offentlige bør prioritere å handle med de aktørene som tar arbeidet mot regnskogsødeleggelse på alvor og samtidig velge bort både leverandører og produkter som kan knyttes til faktisk regnskogsødeleggelse eller avskogingsrisiko. Ved å stille krav også til leverandørene og ikke bare produktene, øker forbrukermakten og påvirkningspotensialet til Norge.

Visse prinsipper

For at norske offentlige innkjøp ikke skal bidra til ødeleggelse av regnskog, bør det bare kjøpes produkter og tjenester fra leverandører og produsenter som har en åpen og sporbar forsyningskjede, og som kan garantere at de selv og underleverandørene deres følger visse prinsipper, understreker fondet i sitt innspill:

• Ingen tropisk avskoging eller skogødeleggelse

• Ingen ødeleggelse av tropisk torvmyr

• Ingen konflikt med menneskerettigheter, inkludert urfolks rettigheter

At forsyningskjeden er åpen og sporbar er en forutsetning for å kunne vurdere om de disse prinsippene overholdes, påpeker fondet. Det enkleste i mange sammenhenger, og særlig for små innkjøperorganisasjoner, er imidlertid å velge bort risikoprodukter.

Enkle grep

Regnskogfondet gir også en liste over enkle grep en innkjøper kan ta for å redusere risiko for å bidra til regnskogsødeleggelse:

  • Unngå tropisk tømmer
  • Unngå biodrivstoff laget av palmeolje og soya
  • Unngå fyringsolje laget av palmeolje og soya
  • Redusere forbruket av oppdrettslaks og kjøtt
  • Kjøpe stearinlys med Svanemerket
  • Kjøpe resirkulerte papirprodukter

Bli den første til å kommentere på "Krever at handlingsplan må gi oppskrift på avskogsfrie kjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.