Krig og pandemi har gitt økt bevissthet om kontrakters prisjusteringsklausuler

Anbud365: Mer bevissthet om kontrakters prisjusteringsklausuler etter krig og pandemiKS Innkjøpsforum (KSI), her ved styreleder Tommy Hestem, har sjekket hvordan kommunene forholder seg til mottatte ekstraordinære prisjusteringer som følge av krigen eller pandemien.

Skriv ut artikkelen

Kommunesektoren jobber mer bevisst med kontraktenes prisjusteringsklausuler før publisering av konkurranse nå enn tidligere. Nesten alle kommuner fått en eller annen form for ønske om endring av allerede kontraherte priser, men halvparten har ikke godkjent disse. Dette fremgår av resultatene av en «lyn-undersøkelse» i regi av KS Innkjøpsforum (KSI). Konklusjonen er at kommunene ivaretar kommuneøkonomien, men viser forståelse for næringslivets endrede vilkår.

KSI gjennomførte medlemsundersøkelsen nå i oktober 2022 med ønske om å måle hvordan kommunene forholder seg til mottatte ekstraordinære prisjusteringer som følge av krigen eller pandemien.

Hele 92 besvarelser kom inn, selv om undersøkelsen lå ute i svært kort tid. Likeledes var undersøkelsen avgrenset til fem korte spørsmål.

Resultatene viser at henvendelser om ekstraordinære prisjusteringer til KSI-kommunene i første rekke er kommet fra bransjene varehandel, bygg og anlegg, transport, helse/omsorg og IT/medier- trolig også vaskeritjenester.

Mellom 1-9 henvendelser

Analysen viser at halvparten av kommunene har mottatt mellom 1-9 henvendelser/krav om ekstraordinære prisjusteringer. Det er bare 10% av kommunal sektor som ikke har mottatt noen henvendelser, m.a.o. har nesten alle kommuner fått noen form for ønsker om endring av allerede kontraherte priser.

Svarene på undersøkelsen viser også at 54% ikke har godkjent noen av de forespørsler de har mottatt, mens 13% svarer at de har godkjent alle henvendelser de har mottatt.

54% av henvendelsene som er mottatt, fremgår det av undersøkelses-resultatene, er ikke hjemlet i kontrakten. Samtidig svarer 41% av alle respondentene at de henvendelser de har godkjent, faktisk er hjemlet i kontrakt.

Mer fleksible prisklausuler

Analysen forteller at kommunene har fått stort fokus på å arbeide med å etablere tydeligere og samtidig mer fleksible prisklausuler inn i kontraktene. Bevisstheten rundt konsekvensene av å ha gjennomarbeidede prisjusteringsklausuler har også økt. For de små kontraktene, som typisk prosjekter som går over noen måneder, vil kommunene prioritere å la kontraktene gå på fastpris, uten mulighet for prisjustering underveis. Andre kontrakter i markeder som er i rask utvikling, bygger kommunen heller inn rom til å følge denne utviklingen.

Bli den første til å kommentere på "Krig og pandemi har gitt økt bevissthet om kontrakters prisjusteringsklausuler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.