KS: De nye anskaffelsesreglene vil gi enklere innkjøpshverdag

Anbud365: KS: De nye anskaffelsesreglene vil gi enklere innkjøpshverdagKS, her ved sin styreleder, Gunn Marit Helgesen, har offentliggjort en liste over hvilke endringer i anskaffelsesregelverket de synes er de viktigste.

Skriv ut artikkelen

– Vi mener endringene er positive og vil føre til en enklere innkjøpshverdag i kommune-Norge, skriver KS på sine nettsider. De nye reglene om offentlige anskaffelser er nå trådt i kraft, og gjelder for anskaffelser som kunngjøres fra og med 1. januar i år. KS har også laget en oversikt over de viktigste endringene i forskriften for klassisk sektor (anskaffelsesforskriften), slik KS ser det:

  • Nasjonal terskelverdi er hevet fra 500.000 kr. til 1,1 mill kr. for varer, tjenester og bygg og anlegg. Terskelverdien er per i dag sammenfallende med EØS-terskelverdien for statlige myndigheters kjøp av varer- og tjenestekontrakter. Det betyr at staten kun må forholde seg til del I og del III ved vare- og tjenestekjøp, og at den nasjonale delen av regelverket i all hovedsak vil gjelde for kommune-Norge hva gjelder kjøp av varer og tjenester. Den nye nasjonale terskelverdien vil også gjelde for «særlige tjenester». Dette innebærer at anskaffelser fra kr 100.000 til 1,1 mill kr ikke er kunngjøringspliktige. Konkurranser i dette prisnivået skal gjennomføres i samsvar med anskaffelsesloven samt forskriftens del I.
  • Det strenge skillet mellom kvalifikasjonskrav og tildelingskriterier oppheves for del II anskaffelser. For del III anskaffelser er det nå presisert at bemanningens organisering, erfaring og kompetanse lovlig kan benyttes som tildelingskriterium i visse tilfeller.
  • Det innføres egne og svært fleksible regler for helse og sosialkjøp over 6,3 mill. kr. Det innføres ikke nasjonal terskelverdi for slike tjenester. Kjøp under 6,3 mill. kr reguleres av loven og forskriften del I.
  • Kommunal- og fylkeskommunal sektor gis igjen mulighet til å benytte forsyningsforskriften. Dette vil i hovedsak få betydning for vann og avløpsetater/ kommunale foretak, samt havner i kommunene og for transportområdet i fylkeskommunene.
  • Forhandlingsforbudet er opphevet for de nasjonale anskaffelsene.
  • Anskaffelse av vanlige låneopptak er nå helt unntatt fra anskaffelsesregelverket.
  • Økt adgang til å gjennomføre konkurranse med forhandlinger over terskelverdi.

Lager veiledninger

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har allerede begynt å oppdatere veiledningen til anskaffelsesregelverket og legger ut nye veiledningstekster fortløpende. I skrivende stund foreligger 14 veiledninger. Alle «enkeltveiledningene» skal etter hvert samles i ett dokument, skriver NFD på sin side for offentlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "KS: De nye anskaffelsesreglene vil gi enklere innkjøpshverdag"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.