Kuttet utslipp med 30%; anskaffelser i kampen mot indirekte utslipp

Anbud365: Kuttet utslipp med 30% anskaffelser i kampen mot indirekte utslippOrdfører Nils Olav Larsen i Vennesla kan glede seg over resultatene fra kommunens arbeid med å kutte utslipp.

Skriv ut artikkelen

Siden 2019 har Vennesla kommune redusert sine samlede klimautslipp med over 30%. Det fremgår av et oppslag på kommunens nettside. Indirekte utslipp fra kjøp av varer og tjenester er den største «utslippsynderen». Dette er utslipp som skjer utenfor kommunens område, men gjennom anskaffelsespraksis og samarbeid med åtte andre kommuner om «grønne innkjøp» ventes å gi betydelige resultater i årene framover. 

Agder-kommunen Vennesla, som har ca. 15 000 innbyggere, meldte seg i 2018 inn i Klimapartner og fikk tilgang på egne klimaregnskap. Det var en del av arbeidet med identiteten og visjonen Grønn Urban Bygd.

Utslippene økte noe fram til 2019, men har i årene etterpå gått betydelig ned. Noe av nedgangen skyldes selvsagt pandemien, f.eks. er det blitt reist betydelig mindre enn før.

Bygg står for største utslipp

I 2019 slapp virksomheten Vennesla kommune ut 10.701 tonn CO2-ekvivalenter.  I fjor reduserte de med nesten 30,7% til 7.412 tonn.

Det er byggene til Vennesla kommune som står for de største utslippene. Fra denne sektoren kommer hele 41% av utslippene. Nest største utslipp (20%) kommer fra varer de kjøper inn, mens 17% av utslippene kommer fra tjenester.

Indirekte utslipp

Klimapartner regner utslipp basert på tre ulike områder:

  • Direkte utslipp (583 tonn) nedgang på 4,4% fra 2020 til 2021
  • Indirekte utslipp fra energi (228 tonn) nedgang på 5,7% fra 2020 til 2021
  • Indirekte utslipp fra kjøp av varer og tjenester (6601 tonn) nedgang på 11,3 % fra 2020 til 2021.

Den siste kategorien er den største «utslippsynderen». Dette er utslipp som skjer utenfor kommunens område, men som de kan påvirke gjennom sin anskaffelsespraksis.  Vennesla kommune samarbeider med åtte andre kommuner om et prosjekt kalt «grønne innkjøp» og her forventes betydelige resultater i årene framover.  Politikerne har også vedtatt at oppføring av nye bygg skal ha minimum 50% reduksjon i utslipp sammenlignet med bygg etter dagens krav, sammen med mange andre mål.

I klimaplanen for Vennesla har politikerne vedtatt 60% reduksjon i utslipp fram mot 2030. I samme plan er det vedtatt 60 tiltak for bedre klima.

Bli den første til å kommentere på "Kuttet utslipp med 30%; anskaffelser i kampen mot indirekte utslipp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.