Langt til sirkulærøkonomi i Sverige, viser kartlegging av kommuners varekjøp

Anbud365: Langt til sirkulærøkonomi i Sverige, viser kartlegging av kommuners varekjøp Pär Larshans, hållbarhetschef, Ragn-Sells Sverige, peker i en kommentar til deres kartlegging på at ved å kreve mer resirkulert materiale når svenske offentlige myndigheter kjøper inn, kunne de gitt omstillingen til sirkulær økonomi en real dytt fremover.

Skriv ut artikkelen

Veien frem til en sirkulær økonomi er lang skal man dømme etter en fersk svensk kartlegging. Den viser at bare et lite fåtall av kommunene stiller krav om resirkulert materiale i sine vareanskaffelser. Enda færre prioriterer slike varer, og bare en av 290 kommuner har mål knyttet til kjøp av varer med resirkulert materiale.

I undersøkelsen som renovasjonskonsernet Ragn-Sells gjennomførte blant svenske kommuner svarte 200 av landets 290 kommuner. Det var tre spørsmål.

I det ene ble kommunene spurt om det i anskaffelsespolicy’en eller i retningslinjene for anskaffelser er tydelig uttrykt at kommunen skal stille krav om at en viss andel av de kjøpte varene – eler en visse del av en bestemt vare – skal være produsert av resirkulert materiale. Her svarte 4% ja, 88,5% nei og 7,5% vet ikke.

Prioritering av varer

Et annet spørsmål dreide seg om det i anskaffelsespolicy’en eller i retningslinjene tydelig var uttrykt at varer som helt eller delvis er produsert av gjenvunnet materiale skal prioriteres fremfor andre varer. 89% svarte her nei, 2% ja og vet ikke-prosenten var 9.

Det tredje spørsmål var om kommunene har besluttet et mål for hvorvidt en viss andel av innkjøpte varer skal være produsert av resirkulert materiale innen et visst tidspunkt.  Her svarte 82,5 % nei, 17% vet ikke og 0,5% ja.

Få kommuner

Bak prosenttallene skjuler det seg at bare åtte svenske kommuner svarte at de i sine anskaffelsesretningslinjer stiller krav om resirkulert materiale. Fire kommuner oppgir at deres retningslinjer i forbindelse med anskaffelser prioriterer varer som er produsert av resirkulert materiale fremfor andre vare. Bare en kommune har satt mål for når en viss andel av de innkjøpte varene skal består av gjenvunnet materiale.

Den svenske anskaffelsesloven åpner for å stille bærekraftskrav, som kan omfatte krav til at varer som elektronikk og byggmaterialer har en viss andel resirkulert materiale.

Sirkulære økonomi

Hållbarhetschef Pär Larshans i Ragn-Sells peker i en kommentar på at ved å kreve mer resirkulert materiale når svenske offentlige myndigheter kjøper inn, kunne de gitt omstillingen til sirkulærøkonomi en real dytt fremover.

Bli den første til å kommentere på "Langt til sirkulærøkonomi i Sverige, viser kartlegging av kommuners varekjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.