Lanserer avtale for trygge innovasjonspartnerskap

Anbud365:Lanserer avtale for trygge innovasjonspartnerskapDen danske modellavtalens formål er å sikre en felles forventningsavstemming, dernest fastlegge prosjektets interne spilleregler.

Skriv ut artikkelen

Offentlig–private innovasjonspartnerskap er på vei til Norge. Snart kommer Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) med veiledningsmateriell. I Danmark er det nylig lansert en modellavtale for slike partnerskap, utarbeidet av faglig/juridiske ekspertise. Kikk på den i påvente av Difis materiale!

Innovasjonspartnerskap er en prosedyre som kommer med det nye anskaffelsesregelverket. Det skal, etter hva Nærings– og fiskeridepartementet opplyser, tre i kraft tidligst i høst.

Dette er en anskaffelsesprosedyre som kombinerer utviklingsfasen og det senere kjøpet i en og samme kontrakt. Prosedyren kan bare brukes for behov eller problemstillinger som det per i dag ikke finnes løsninger på i markedet.

Legge til rette

Formålet med innovasjonspartnerskap er å legge til rette for et tett og fleksibelt samarbeid mellom leverandør og oppdragsgiver, gjennom hele utviklingsprosessen. For leverandøren innebærer prosessen mindre usikkerhet i forhold til å få kommersialisert det som utvikles.

Difi skal i løpet av høsten komme med mer veiledning om innovasjonspartnerskap. En modellavtale for slikt samarbeid er nettopp publisert i Danmark.  For å sikre at offentlig–privat innovasjonssamarbeid (OPI) blir en suksess er det viktig å ha et solid juridisk avtalegrunnlag med klare innbyrdes forventninger til f.eks. hvem som eier rettighetene til en løsning som er utviklet i et fellesskap.

Står bak modellavtalen

Bak utviklingen av modellavtalen står OPI–Lab, som er et «Laboratorium for offentlig-privat innovation og velfærdsteknologi”. Det er et tverregionalt prosjekt som inkluderer Danmarks fem regioner, Socialstyrelsen og en lang rekke kommuner, kunnskapsinstitusjoner og private virksomheter. Et par advokatfirmaer har bidratt i avtaleutformingen, likeledes juridisk kompetanse fra Syddansk Universitet og Region Syddanmark.

I omtalen av modellavtalen heter det bl.a. at man med fordel kan inngå en juridisk avtale ved etableringen av et slikt samarbeid. Avtalens formål er å sikre en felles forventningsavstemming, dernest fastlegge prosjektets interne spilleregler. Dessuten tar avtalen sikte på å tydeliggjøre de lovmessige rammene som prosjektets parter nødvendigvis må forholde seg til.

Immaterielle rettigheter

Ikke minst gjør modellavtalen det enklere å håndtere spørsmål omkring de immaterielle rettighetene, samtidig som den sikrer at leverandørene ikke blir utelukket fra å delta i etterfølgende konkurranser.

Danmark har allerede innført de nye EU–direktivene, som etterhvert også skal nedfelles i norsk lovgivning. Således tar den danske OPI–modellavtalen i en form for «fellesgods», som også kommer til å gjelde for Norge.

Bli den første til å kommentere på "Lanserer avtale for trygge innovasjonspartnerskap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.