Lanserer nordisk samarbeid for grønt kompetanseløft i anskaffelser

Anbud365: Lanserer nordisk samarbeid for grønt kompetanseløft i anskaffelserAdm.dir. Idar Kreutzer i Finans Norge: Man aldri skal undervurdere makten man har som innkjøper (foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no).

Skriv ut artikkelen

– En mulig løsning på kompetanseproblemet er å etablere et nordisk samarbeid for offentlige anskaffelser. Slik kan man skape et større og integrert marked for grønne, innovative anskaffelser. Det vil øke etterspørselen etter grønne løsninger, og landene kan utveksle erfaringer for å heve innkjøpernes kompetansenivå, foreslår adm. dir Idar Kreutzer i Finans Norge i et intervju med Energi og Klima.

Energi og Klima er Norges klimastiftelses nettavis. Gjennom en serie artikler og ekspertintervjuer med forskere og andre eksperter vil vi belyse krisen – og veien ut av den. Koronakrisen gir sterk økonomisk nedgang. Samtidig rammes Norge ekstra på grunn av det store oljeprisfallet.

Idar Kreutzer er en av de intervjuede, og han bringer oppmerksomhet mot offentlige anskaffelser. Kreutzer er adm. dir i Finans Norge, og ledet regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft og er medlem i klima- og miljøministerens klimaråd.

Kompetanse og incentiver

På spørsmål om det er behov for å endre regelverket, svarer Kreutzer benektende. Det står på to helt andre forhold, og de henger sammen. Hovedproblemet er kompetansen. Det er lett å velge gamle, velkjente løsninger fremfor å prøve på noe nytt. Dessuten er det ikke, ifølge Kreutzer, sterke nok insentiver for å ta i bruk nye løsninger – til å ta høy risiko – å velge en ny, mer bærekraftig løsning, har du ikke insentiv for det siste.

– En mulig løsning på kompetanseproblemet er å etablere et nordisk samarbeid for offentlige anskaffelser. Slik kan man skape et større og integrert marked for grønne, innovative anskaffelser. Det vil øke etterspørselen etter grønne løsninger, og landene kan utveksle erfaringer for å heve innkjøpernes kompetansenivå, foreslår Kreutzer i intervjuet.

Ambisiøse mål

Han mener det må legges til grunn ambisiøse mål for bærekraft i alle offentlige anskaffelser, og det må forankres i alle ledd: – Vi forventer at mulighetsrommet tas i bruk, at det gjøres grønne og innovative innkjøp. Dersom det ikke fungerer helt som vi har tenkt oss, skal vi rett og slett lære av det. Og den lærdommen skal deles, så andre slipper å gjøre samme feilen om igjen. Vi må bygge og dele kompetanse, bygge enkle rutiner, og skape læringsmekanismer som skal til så vi blir stadig bedre.

– Moralen er at man aldri skal undervurdere makten man har som innkjøper. Still krav. Du vil oppleve at viljen til å levere er overraskende stor, konkluderer Kreutzer i intervjuet med Energi og Klima.

Bli den første til å kommentere på "Lanserer nordisk samarbeid for grønt kompetanseløft i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.