Laveste pris kan være svært fornuftig valg

Anbud365: Laveste pris kan være et svært fornuftig valg– I de tilfeller man ikke er ute etter innovative løsninger og man kjenner markedet godt, vil laveste pris være et svært fornuftig valg av tildelingskriteria, sier avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi.

Skriv ut artikkelen

– I de tilfeller man ikke er ute etter innovative løsninger og man kjenner markedet godt, vil laveste pris være et svært fornuftig valg av tildelingskriteria, sier avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) til anbud365.no. Vi har bedt ham kommentere en svensk rapport om forholdet mellom lavest pris og kvalitet.

For en tid siden laget anbud365.no en reportasje på Konkurrensverkets rapport «Upphandling enligt lägsta pris behöver inte ge sämre kvalitet». Resultatet av undersøkelsen rokker ved en opplest og vedtatt sannhet om at laveste pris som tildelingskriterium betyr dårligere kvalitet.  Rett brukt kan lavere pris fungere utmerket som tildelingskriterium ved offentlige anskaffelser, ifølge undersøkelsesrapporten.

Laveste pris

Anbud365 har bedt Strømsnes se på problemstillingen med norske øyne: Er det opplest og vedtatt at dersom man går etter tildelingskriteriet «laveste pris», går man på akkord med kravet på kvalitet?

Strømsnes påpeker at tildelingskriteriet laveste pris alltid må kombineres med en kravspesifikasjon som angir de minstekrav oppdragsgiver stiller til leveransen. Den leverandøren som kan oppfylle disse minstekravene til den laveste prisen vil vinne konkurransen.

Nivået på minstekravene

– Det er nivået på minstekravene som vil styre hvilken kvalitet leveransen har. I alle anskaffelser må oppdragsgiver definere sitt behov og stille krav til kvalitet deretter. For å sikre en effektiv bruk av ressursene skal ikke leveransen ha en høyere kvalitet enn hva som er nødvendig for å få dekket behovet, sier Strømsnes.

Oppdragsgiveren må sørge for at en får riktig kvalitet, ikke nødvendigvis høyest mulig kvalitet. – I de tilfeller man ikke er ute etter innovative løsninger og man kjenner markedet godt, vil laveste pris være et svært fornuftig valg av tildelingskriteria, sier avdelingsdirektør Strømsnes.

Bli den første til å kommentere på "Laveste pris kan være svært fornuftig valg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.